El sector fruiter alerta que el 50% de les pomes que es consumeixen són importades

Afrucat considera que amb la bona producció de fruita dolça que hi ha a Catalunya "hauríem de promoure el que és nostre com a la resta d'Europa"

03.04.2016 | 00:00
Catalunya és entre els principals productors de poma
Catalunya és entre els principals productors de poma

Una de cada dues pomes que es consumeixen a l'Estat espanyol és d'importació, segons reflecteix l'estudi de monitorització de la fruita en els lineals de venda "Poma i pera nacionals vs. poma i pera d'importació en les principals cadenes espanyoles", realitzat per Afrucat en diversos indrets de l'Estat.
Els productors de Catalunya, Aragó i la Rioja, que representen el 85% de la producció nacional de poma i pera, van convocar ahir una roda de premsa, en el marc de la Federació Espanyola d'Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes vives (Fepex), amb l'objectiu d'alertar, i al mateix temps sensibilitzar, mitjans de comunicació i consumidors perquè exigeixin al punt de venda conèixer l'origen dels productes que consumeixen.
Tot i la renovació varietal continuada i les noves i competitives plantacions del territori nacional, pràcticament la meitat de la poma que es ven en els lineals és d'importació, el 44% respecte al 53% de la fruita nacional.
Aquesta xifra representa un retrocés de la fruita espanyola respecte al mateix estudi realitzat l'any passat, en què la poma d'importació era el 38%.
L'anàlisi també constata que una mateixa cadena mostra una estratègia diferenciada en les seves pròpies botigues en funció de la seva localització geogràfica. En aquest cas, s'observa una major sensibilitat a les botigues ubicades a les zones de producció o que hi són properes. En paraules de Manel Simon, director general d'Afrucat, "ens trobem en un moment econòmic crucial per a la fructicultura, amb una bona producció altament competitiva. És el moment de promocionar el que és nostre com fan a la resta d'Europa".
El comitè de llavor de Fepex va coincidir a demanar al consumidor que exigeixi fruita autòctona en el punt de venda i que opti per aquelles firmes que donen suport a la producció.
També van demanar més sensibilització a totes les cadenes que encara no han fet l'aposta per donar suport a les zones de producció espanyoles i la seva economia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema