La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va donar suport ahir a la política monetària que han implementat el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal (Fed) després de l'augment dels riscos per al creixement econòmic.

En un discurs a Frankfurt, abans de visitar la cancellera alemanya, Angela Merkel, Lagarde va advertir que "la recuperació és massa lenta, massa fràgil i que augmenten els riscos sobre la seva durada". Però va matisar que la "bona notícia és que continua la recuperació, tenim creixement, no estem en crisi". "Hem progressat molt des de la gran crisi financera però com el creixement ha estat massa baix durant massa temps, molta gent simplement no ho nota", va afegir Lagarde en presentar a Frankfurt els principals afers que discutiran els líders polítics a la pròxima reunió de primavera de l'FMI a Washington a mitjan mes.

L'FMI va revisar a la baixa al gener les seves previsions de creixement global dues dècimes per a aquest any fins al 3,4% i fins al 3,6% per al 2017. És possible que l'FMI torni a revisar a la baixa els seus pronòstics, però Lagarde no va donar ahir xifres concretes i es va centrar a descriure els factors que alenteixen el creixement: la desacceleració de la Xina, la recessió al Brasil i Rússia, la caiguda dels preus de les matèries primeres, així com el terrorisme i la guerra.

Lagarde va elogiar el president del BCE, Mario Draghi, i el BCE per "els passos que s'han adoptat per millorar la confiança i les condicions financeres a la zona de l'euro, que donaran suport a la recuperació". L'FMI considera "positiva" en les actuals circumstàncies la introducció de tipus d'interès negatius que han emprès el BCE i el Banc del Japó (BoJ), si bé també reconeix que la mesura té efectes col·laterals que exigeixen vigilància, segons Largarde.