El Banc Central Europeu (BCE) ha exclòs el deute de la Generalitat de Catalunya de la llista de bons de governs locals o regionals que comprarà perquè no compleix els criteris de qualificació de crèdit mínim.

En l'última llista actualitzada del BCE d'actius aptes per a les seves compres no apareix el deute emès per la Generalitat. Les tres principals agències de qualificació de crèdit S&P, Moody's i Fitch han degradat el deute de català a bo porqueria, que manca de les característiques d'una inversió desitjable. El BCE exigeix un grau d'inversió per comprar el deute de governs regionals o locals d'alguna de les tres agències.

De la seva banda, fonts del departament d'Economia de la Generalitat van assegurar que el ràting assignat a Catalunya per part de les tres agències de qualificació de referència no té res a veure amb la situació real de l'economia catalana.

Aquestes fonts van recordar que Catalunya no controla les seves bases fiscals, en mans de l'Estat, i van afegir que aquesta decisió de BCE en principi no té efectes pràctics, atès que la Generalitat no té previst emetre deute a curt termini i canalitza les necessitats de liquiditat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Relaxar el dèficit autonòmic

D'altra banda, el president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, va insistir que les autonomies haurien de tenir objectius de dèficit diferents aquest any i el que ve, perquè el 2018 puguin arribar a l'equilibri (0% del PIB). En la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés, Escrivà va afirmar que "no sembla raonable" mantenir objectius de dèficit "molt exigents" en determinades administracions públiques quan hi ha situacions de superàvit, com és el cas dels ajuntaments. El president de la AIReF també va apuntar al "reconeixement general i creixent que hi ha a Europa per anar a una flexibilització i a un marc més flexible en l'aplicació dels objectius".

Escrivà va recordar l'"esforç" dels governs autonòmics per reduir el dèficit entre 2010 i 2014, quan van aconseguir disminuir-lo 2 punts.

El TS tomba el repartiment del dèficit del 2013

El Suprem ha invalidat la norma de l'executiu que va fixar els objectius del dèficit pel 2013 a les autonomies perquè no va seguir el procediment adequat, que hagués requerit la intervenció del Parlament, mentre que ha avalat el repartiment del 2014-2016, sí ratificat per les Corts.

La decisió suposa que el límit del dèficit fixat per al 2013 queda anul·lat, però no el de la resta dels exercicis. El Govern podria tornar a tramitar aquesta decisió pel procediment adequat, segons fonts de l'alt tribunal.

Així, el TS ha estimat els recursos de Catalunya, Andalusia i Astúries contra l'acord del Consell de Ministres relatiu a la distribució entre les comunitats autònomes de règim comú dels objectius generals d'estabilitat pressupostària i de deute públic per a l'any 2013, que és anul·lat. Aquell any, la Generalitat va tancar amb un dèficit equivalent al 2,13 % del seu PIB, front a l'1,58 % permès.

La Generalitat va demanar al Suprem que declarés uns objec-tius de dèficit per a les comunitats del 2,5 % el 2013, del 2,2% el 2014, de l'1,6 % el 2015 i de l'1,1% el 2016.