Solvay deixa en suspens el futur de la planta de Martorell per falta d'inversions

Innovyn renovarà dues fàbriques però alerta de la poca competitivitat de la del Baix Nord

11.04.2016 | 07:47
Manifestació dels treballadors, en defensa de la planta l´estiu passat

L'empresa química Inovyn, l'antiga Solvay, manté en suspens una futura inversió a la seva planta de Martorell, que garantiria la viabilitat d'aquesta fàbrica, per la falta de competitivitat del preu de les matèries primeres, especialment de l'energia elèctrica, segons va explicar l'empresa ahir en un comunicat.

La companyia va anunciar ahir la seva intenció de fer una "important" inversió per convertir la sala de producció de clor amb cèl·lules de mercuri a Stenungsund (Suècia) a la tecnologia de membranes.

La companyia, que recentment va anunciar la modernització de la planta d'Antwerp/Lillo, a Bèlgica, no té previst, no obstant, portar a terme cap inversió per modernitzar la seva planta catalana, dedicada a la producció de PVC.

En una nota de premsa, Inovyn va assenyalar que continua avaluant diverses opcions en relació amb la conversió de la sala de cèl·lules de mercuri de Martorell, encara que va destacar que la falta de competitivitat en matèria energètica fa que una futura inversió "sigui significativament menys atractiva".

A mitjan any passat, els sindicats ja van alertar que estava en risc el futur de la planta de Martorell, en què treballen unes 500 persones, després que la companyia quedés fora de les subhastes d'interrompibilitat del Govern per incomplir les ordres d'interrupció del subministrament elèctric.

La multinacional va iniciar accions judicials contra aquesta decisió del ministeri d'Energia, que comportava que Inovyn perdés unes bonificacions importants en el preu de l'electricitat.

Inovyn, que és una "joint venture" creada per Solvay i Ineos, no és l'única companyia química que ha acusat l'elevat cost de l'energia elèctrica a Espanya per alertar de la viabilitat de les seves plantes de producció.

Aquest és el cas de Covestro (l'antiga Bayer MaterialScience) a Tarragona, que ha anunciat que deixarà de produir MDI (una primera matèria del poliuretà) a final de l'any 2017, un cessament de la producció que pot afectar unes 120 persones.
D'altra banda, l'empresa Ercros reduirà la seva plantilla entre 150 i 200 persones per l'impacte de la prohibició de l'ús de tecnologia de mercuri i el tancament de la planta de Covestro a partir del desembre del 2017.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema