El Jutjat del Mercantil número 11 de Madrid ha estimat parcialment la macrodemanda de l'associació Adicae que demanava la nul·litat de les clàusules sòl, i ha condemnat els bancs a retornar les quantitats "indegudament abonades" pels consumidors des del 9 de maig del 2013. D'aquesta manera, la titular del jutjat, Carmen González, obliga els bancs a reintegrar els diners als seus usuaris a partir de la data en la qual el Tribunal Suprem va declarar nul·les les clàusules sòl, sempre i quan el client no hagués estat degudament informat, és a dir, no existís transparència.

La sentència arriba deu mesos després que quedés vist per la sentència el procediment iniciat el 2010 a partir d'una macrodemanda interposada per Adicae en representació de 15.000 afectats i dirigida inicialment contra 101 entitats bancàries, que quedarien en 40 després dels processos de fusió.

En roda de premsa, l'associació de consumidors va celebrar una sentència "històrica" que beneficiarà els més de dos milions d'afectats per unes clàusules que, segons estimen, suposen a cada família uns 2.000 euros a l'any. El seu president, Manuel Pardos, considera una "victòria" que es posi fi a aquesta situació en la qual "milers de famílies s'han vist desnonades per l'impagament d'unes hipoteques ja de per si lleonines". Així mateix, va lloar que la jutge "s'hagi atrevit" amb aquesta causa rebutjada per tres magistrats "per descrèdit de la justícia", i va carregar contra el Suprem que no ha reconegut el rescabalament complet per als afectats "a plegar-se als interessos dels altres".

Precisament la doctrina de l'Alt Tribunal ha motivat que la jutge declari, per contra, la subsistència dels contractes de préstecs hipotecaris en vigor subscrits per les entitats demandades en els quals s'hagin inclòs les clàusules la utilització s'ordena parar.

"Esperem que Europa exigeixi aquest rescabalament complet pel qual lluitem i recorrerem", va sostenir ahir Pardos sobre la vista que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea celebrarà el proper 26 d'abril sobre la retroactivitat d'aquestes clàusules. Segons el lletrat d'Adicae Adrián Rebollo, "la sentència modifica totes les hipoteques a Espanya", i va recordar que fins i tot els afectats no presents en la demanda poden acudir a la seva entitat i reclamar la modificació de les condicions del seu contracte a través d'un escrit. "Les clàusules sòl ja són nul·les, no només per aquesta sentència sinó perquè així ho ha reconegut últimament el Suprem", va afegir Pardos, que va anunciar que sol·licitaran l'íntegra aplicació de la decisió durant el temps en què es resolguin les més que probables apel·lacions de les entitats.

La Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) ja va anunciar ahir en un comunicat que estudia els efectes d'una decisió complexa que "realitza un judici abstracte" sobre els contractes hipotecaris. "Les entitats associades a CECA -les caixes i els bancs creades per aquestes- seguiran col·laborant activament amb les autoritats públiques en el disseny i implantació de mesures per pal·liar aquestes situacions de vulnerabilitat", conclouen.

El maig del 2013, el Suprem va assenyalar que les clàusules sòl són "lícites sempre que la seva transparència permeti al consumidor identificar la clàusula com definidores de l'objecte principal del contracte i conèixer el repartiment real de riscos de la variabilitat dels tipus". D'aquesta manera, el Tribunal declarava la nul·litat d'aquestes clàusules en els casos en què el client no hagués estat degudament informat i establia que els consumidors han de ser informats que, quan el tipus d'interès baixa a determinats nivells, el préstec es transforma en préstec a interès fix, variable només a l'alça, i no es beneficiaran de les baixades de l'índex de referència, que la majoria de les vegades és l'euríbor.

Banc Sabadell va minimitzar ahir l'impacte que tindria en els seus comptes l'eventual eliminació de les clàusules sòl i no descarta presentar un recurs contra la sentència del jutjat de Madrid.

Fonts de Banc Sabadell van assenyalar a Efe que l'impacte d'aquesta sentència en el seu compte de resultats seria "molt limitat", ja que han estat 750 els clients de l'entitat que s'han adherit a la demanda, interposada per Adicae. A més, l'entitat té "degudament provisionat aquesta eventualitat", va subratllar. El Sabadell, que sempre ha defensat la legalitat de les seves clàusules sòl, es compromet a estudiar els casos en què "pogués donar-se falta de transparència", tal com estableix la sentència, però subratlla que estudiarà la sentència i que prendrà una decisió un cop analitzada. No descarta, així mateix, recórrer-la. El Sabadell, una de les entitats que manté en vigor les clàusules sòl, ha defensat en tot moment que les incloses en les hipoteques de la seva clientela són "absolutament transparents", pel que no es plantejava eliminar-les, llevat que una sentència judicial l'obligués.