Tal com el seu nom indica, Dissenys amb Cartró es dedica al disseny i producció de diferents tipus de peces amb aquest material: estructures, mobles i fins i tot caixes per a difunts.

Els orígens d'aquesta empresa es remunten a ara fa vint anys, al febrer del 1996, quan el seu alma mater, l'arquitecte manresà Jordi Garcia Vilaplana, va fer una exposició de fotografies d'obres de l'arquitecte finlandès Alvar Aalto. Explica que es tractava d'una mostra itinerant, durant dos anys va recórrer diferents punts de l'estat espanyol, per a la qual havia de buscar un material que facilités el muntatge i transport dels suports on s'aguantaven les fotografies. I, com ell mateix explica, se li va ocórrer fer un tipus de panell que era un mòdul de cartró que es podia acoblar i adaptar per a diferents usos.

Garcia explica que "la idea va funcionar molt bé i va agradar molt" i va decidir tirar endavant l'empresa. Des de llavors, els productes de l'empresa són disse- nyats a mida per a les necessitats del client, han anat creixent i ara fan encara panells però també mobiliari, estructures i fins i tot caixes per a difunts.

El responsable de la firma explica que tot el que fem és "arquitectura efímera", encara que insisteix que, tot i ser de cartró, les seves produccions es poden utilitzar repetides vegades. En aquest sentit posa l'exemple de panells o estructures d'estands per a fires, que es poden desmuntar i utilitzar en un altre certamen. Assegura que els avantatges del cartró respecte de materials convencionals "no tenen limitacions. Permet fer moltes coses, ja que a sobre s'hi pot imprimir, posar vinils... com si fos fusta o guix, i a més a més és fàcil de desmuntar i transportar perquè pesa molt poc". A més a més, ofereix més flexibilitat que la fusta a l'hora de fer formes i també de plegar-lo. I pel que fa a la seva qualitat i resistència, Garcia el defineix com "una fusta lleugera".

En el camp de les fires, un dels últims treballs que ha fet l'empresa manresana són els estands de la fira 4YFN, que es va celebrar de forma paral·lela, el febrer passat, amb el congrés de mòbils de Barcelona. I el que van fer és només un exemple de les possibilitats que té el cartró: van crear unes estructures de cartró en forma de caseta que feien quatre metres d'alçada per tres d'amplada. I tot encaixat de forma modular, sense cargols ni fusta per encaixar-los. Ara, part d'aquests mòduls es faran servir de nou per a una exposició a la Xina, i Garcia diu que "el disseny i el material va agradar".

D'altra banda, fa cinc anys, l'empresa va engegar un nou projecte. Sota el nom d'Ecofèretres DEC van dissenyar caixes mortuòries de cartró, pensades especialment per a les persones que volen ser incinerades. En concret, han fet tres línies diferents, una de les quals és un disseny recobert amb teles naturals i fet juntament amb la dissenyadora manresana Miriam Ponsa. Tot i això, Garcia explica que "hi ha predisposició per part de la gent per tirar endavant el projecte, però topem amb les funeràries, que són reticents a acceptar-lo, encara que ja s'usa en diferents països de la Unió Europea". En aquest sentit, sentencia que "segurament ens hem avançat deu anys a la demanda, però ja ho tenim al mercat, estem en procés d'homologació i, tard o d'hora, arribarà el moment en què es demanarà".

D'altra banda, de manera general, Garcia destaca que els seus productes cada cop tenen més acceptació. Explica que, per una banda, la situació econòmica els ha ajudat però també considera que cada cop hi ha més receptivitat per als productes que respecten el medi ambient. De fet, els productes de DEC són reciclables al 100% i, a més a més, es poden reutilitzar molts vegades perquè són fàcils de muntar i desmuntar i també de transportar.