Després que el 2011 el Consell Comarcal del Bages ja posés a disposició de l'empresariat local 600.000 euros en microcrèdits, ara l'organisme reedita la iniciativa i llança una segona campanya per valor de 450.000 euros, a la qual podran adherir-se empreses de nova creació o projectes d'innovació i expansió. Els microcrèdits es concediran a interès zero i a retornar en quatre anys.

En la primera edició del programa, es van afavorir 39 projectes empresarials, dels quals 28 encara continuen avui en actiu. Aquella iniciativa va suposar la creació de 79 llocs de treball. Dels 600.000 euros inicials ja s'han retornat més de 435.000 euros i es confia que el juny del 2016, quan s'acaba el termini de devolució d'aquells primers microcrèdits, s'hagin recuperat 519.000 euros. La resta correspon a impagats de vuit empreses que han cessat la seva activitat i a les quals s'ha obert un expedient per falta de pagament. Uns diners que ara es busquen recobrar mitjançant una empresa externa especialitzada en els impagaments a administracions locals.

La segona convocatòria de l'anomenat Banc de Projectes del Bages s'estableix en dues línies de microcrèdits. La primera es destina a emprenedors que vulguin iniciar un nou projecte empresarial a la comarca o que l'hagin iniciat a partir de l'1 de gener del 2016. Se n'exclouen els sectors immobiliari i finacer. El microcrèdit, en aquest cas, pot arribar fins al 60% del pressupost de la inversió inicial necessària, amb un límit màxim de 15.000 euros. Les empreses seleccionades en aquesta línia tindran quatre mesos de carència per al retorn del préstec.

La segona línia es destina a la reactivació i diversificació industrial, i s'adreça a empreses amb una plantilla inferior a 25 treballadors i amb un volum de negocis anual o un balanç general anual inferior als 2,5 milions d'euros que vulguin desenvolupar nous serveis, realitzar inversions, introduir-se en nous mercats o incorporar noves tecnologies. En aquest cas, els microcrèdits poden arribar al 40% del pressupost de la inversió requerida, amb un límit de 20.000 euros.

El programa destinarà 225.000 euros a cadascuna de les dues línies. Els projectes que optin als miccrocrèdits (en l'anterior convocatòria se'n van presentar 134) seran avaluats en primer lloc per una empresa externa i posteriorment per una comissió integrada per representants de la Cambra, Pimec, Gest!, FUB, CTM i tècnics d'entitats locals.

A mesura que el Consell recuperi el capital prestat, obrirà noves convocatòries per tornar a finançar projectes.

Els interessats poden fer arribar la seva sol·licitud de manera telemàtica al mateix Consell des d'aquesta setmana i fins a finals de maig. Les bases reguladores es poden consultar a la pàgina web www.ccbages.cat.