L´FMI alerta que els riscos financers han crescut els últims sis mesos

L'economia global es podria abocar a un estancament econòmic
i financer, diu l'organisme

15.04.2016 | 07:38

Els riscos financers mundials s'han incrementat "en els últims sis mesos", el que ha elevat les tensions tant en països avançats com emergents, de manera que l'amenaça d'un "bucle perniciós" plana sobre l'economia mundial, va afirmar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI).
Aquest "bucle perniciós" està basat en "la fràgil confiança, feble creixement, majors tensions en les condicions financeres i alça de càrregues de deute" que encaren tant països emergents com avançats, segons l'informe Estabilitat Financera Global, presentat per l'organisme a Washington.
"Això podria abocar l'economia global a un estancament econòmic i financer. En aquest escenari, estimem que el producte global podria caure gairebé el 4%, respecte al nostre escenari base, en els propers cinc anys", va dir el director del departament d'Afers Monetaris de l'FMI, l'espanyol José Viñals. "Els riscos globals s'han elevat els últims sis mesos", va afegir, en referència amb l'últim document financer del Fons.
A Europa, els bancs encara carreguen amb el llegat de la crisi, amb elevats nivells de préstecs morosos i una difícil adaptació del seu model de negoci al nou panorama de baixos tipus d'interès. En concret, l'informe del Fons assenyala que a la zona euro el febrer (data de l'últim episodi de volatilitat financera) els sistemes bancaris més afectats han estat els de Grècia, Itàlia i, en menor mesura, Portugal, juntament amb alguns d'Alemanya.
Per la seva banda, en els mercats emergents les tensions s'han intensificat com a conseqüència d'"un menor creixement, les condicions de crèdit més ajustades i uns volàtils fluxos de capital en el marc de l'aguda caiguda dels preus de les matèries primeres". Tot això, va advertir, en un context en què els matalassos de seguretat s'han anat reduint ràpidament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Entitats socials reclamen l´aplicació urgent de les mesures d´emergència social aprovades pel Parlament

Entitats socials reclamen l´aplicació urgent de les mesures d´emergència social aprovades pel Parlament

El manifest presentat denuncia "fenòmens alarmants que requereixen respostes contundents"

La DO Pla de Bages es presenta a Barcelona davant 400 professionals

La DO Pla de Bages es presenta a Barcelona davant 400 professionals

Els tretze cellers de la denominació participen en un acte de divulgació dels vins bagencs

Enllaços recomanats: Premis cinema