Els preus han pujat a Catalunya sis dècimes el març en relació amb el febrer i han deixat una inflació anual del -0,6%, una dècima per sota del mes anterior, segons les dades publicades ahir per l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Del començament d'any ençà, l'índex general de preus de consum ha baixat l'1,4 % a Catalunya.

Els principals factors que expliquen la variació de l'índex de preus de consum (IPC) el març són l'increment mensual d'1,5 punts dels preus del transport (fins al -5,4% anual) i el creixement mensual de 3,7 punts dels preus del capítol de vestit i calçat (fins al +0,5% anual). El capítol d'habitatge també ha experimentat una estabilitat de preus (0,0) el març i deixa una inflació anual del -5,2%, mentre que l'apartat de comunicacions tampoc no registra cap variació mensual (0,0), però experimenta un creixement anual del 2,7%.

Pel que fa a la resta de capítols a Catalunya, les begudes alcohòliques i el tabac han registrat un increment mensual de preus d'una dècima el març, el que situa l'IPC d'aquests productes en el 0,2%. L'alimentació i les begudes no alcohòliques han experimentat una estabilitat mensual dels preus (0,0 punts) i han deixat la inflació anual d'aquest apartat en l'1,7%. Per la seva banda, el paratge de la llar ha incrementat mig punt els preus en relació amb el febrer i ha fixat l'IPC anual d'aquest segment de la cistella de la compra en l'1%. El preu de la medecina s'ha mantingut estable el març en relació amb el febrer i ha fixat una inflació anual del -0,1%. El preu de l'oci i la cultura s'ha incrementat set dècimes mensuals entre febrer i març i deixa un IPC anual al 0,4%. Per la seva banda, l'apartat d'ensenyament s'ha mantingut amb els preus plans el març en comparació amb el febrer i ha quedat amb una inflació anual de l'1,1%.

Finalment, els preus d'hotels, cafès i restaurants han crescut tres dècimes el març i deixen una inflació anual de l'1,6%, mentre que a l'apartat Altres els preus es mantenen estables a nivell mensual i situen l'IPC anual en l'1,9%. Totes les demarcacions catalanes han registrat increments mensuals dels preus el març i alhora disminucions de la taxa anual de l'IPC.

Al conjunt de l'Estat, els preus han pujat el març sis dècimes en relació amb el mes de febrer i la taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) s'ha situat en el -0,8%, la mateixa que el mes anterior. A nivell espanyol, el grup amb més influència negativa en el manteniment de preus ha estat el transport, que disminueix la seva taxa sis dècimes fins al -5,3% perquè, majoritàriament, aquest mes els preus dels carburants i lubricants han pujat menys que el març del 2015.

Els grups amb influència positiva en l'IPC han estat els aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació de l'1,7%, quatre dècimes més que el mes anterior. Destaca en aquesta evolució la pujada dels preus dels llegums i hortalisses fresques, davant de la baixada de l'any passat, i també la baixada dels preus del peix fresc, més gran que la registrada el 2015. Així mateix, els hotels, cafès i restaurants han registrat una variació anual de l'1,6% el març, dues dècimes per sobre del febrer, a causa de l'increment dels preus dels hotels i altres allotjaments, més gran que l'experimentat l'any anterior.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins a l'1,1%, i se situa gairebé dos punts per sobre de la de l'IPC general. És la diferència més gran que hi ha hagut des del juliol del 2009.