Brussel·les va augmentar ahir la seva pressió sobre Google en acusar formalment el gegant nord-americà d'estar aprofitant la seva posició dominant dels seus serveis de recerca i del sistema operatiu per a mòbils i tauletes Android per tal d'impedir el desenvolupament dels seus competidors.

"Hem trobat que Google persegueix una estratègia global sobre dispositius mòbils per protegir i expandir la seva posició dominant en les recerques d'Internet", va afirmar en una roda de premsa la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager. La notícia arriba després d'un any d'investigacions de la CE i coincidint amb el primer aniversari de l'obertura d'un altre cas contra Google per pràctiques suposadament monopolítiques en relació amb els resultats del seu cercador.

Segons els primers indicis, Google imposa "restriccions injustificades i condicions als fabricants dels mòbils que fan servir Android i en els operadors de xarxa mòbil", va afirmar Vestager. Això no és intranscendent, ja que al voltant del 80% dels dispositius mòbils a Europa -i al món sencer- funcionen amb Android, en paraules de Vestager. Aquesta proporció augmenta en la franja de mòbils i tauletes de baix preu. Pot dur mesos o anys finalitzar el procés d'intercanvi de proves, consultes i arguments entre Google, la Comissió i altres parts interessades, ja que la CE no té un límit temporal per pronunciar-se, però el gegant podria afrontar una multa d'un valor màxim equivalent al 10% de la xifra de negoci anual.