El govern central proposa elevar el límit de dèficit de les comunitats al 0,7% el 2016

21.04.2016 | 07:24

El govern central proposarà a les comunitats autònomes elevar del 0,3 al 0,7 % del PIB el seu objectiu de dèficit per al 2016, segons va informar ahir el ministeri de la Presidència en un comunicat.
L'augment respon a la nova via de consolidació fiscal que l'Executiu inclourà al Programa d'Estabilitat que es comunicarà a la CE aquest abril i que puja l'objectiu de dèficit del conjunt de les administracions públiques al 3,6 % del PIB el 2016. El nou objectiu suposa un marge de vuit dècimes respecte a l'anterior (2,8 %) que es repartirà per igual entre les autonomies i la Seguretat Social, ja que les dues administracions tenen la mateixa meta, que passa del 0,3 al 0,7 % del PIB. De la seva banda, les entitats locals mantindran l'objectiu inicial del 0%.
El govern informarà de la nova via fiscal a la Comissió Nacional d'Administració Local dimarts que ve i al Consell de Política Fiscal i Financera del dia 28. Segons el comunicat, el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques celebrarà des d'aquesta mateixa setmana reunions tècniques bilaterals amb totes les comunitats que van incomplir l'objectiu de dèficit del 2015 per negociar el contingut dels plans d'ajust i dels plans economicofinancers.
El govern ha recordat que l'objectiu del 2015 per a les autonomies era del 0,7 % del PIB i que només tres d'elles el van assolir (Canàries, Galícia i el País Basc). Amb la nova meta tenen un any més per assolir-lo i per a això disposaran d'un increment del finançament autonòmic de 7.400 milions respecte a l'any passat. La nota posa èmfasi també en què les comunitats estan estalviant més de 3.000 milions per les condicions dels préstecs aconseguits a través dels mecanismes de liquiditat posats en marxa per l'Estat. També ha insistit que per garantir que es compleixi la regla de despesa i la nova via de consolidació fiscal, l'Estat ha aprovat l'aplicació de diversos articles de la llei d'Estabilitat Pressupostària amb mesures preventives i coercitives.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema