El Solsonès va encapçalar l'any passat el rànquing comarcal de la contractació indefinida, amb un creixement del 60% respecte de les dades del 2014. Així es desprèn de l'estudi "Mapa de l'ocupació i l'atur a Catalunya 2015" que ahir va presentar CCOO. La comarca es va situar, a més, a la banda baixa del rànquing de territoris de l'evolució de la contractació registrada temporal durant el mateix període. La bona evolució del mercat laboral solsoní es va reflectir en la reducció de les taxes d'atur registral, que va ser de 2,5 punts percen-tuals. En termes relatius, l'atur va caure el 16,8%, en reduir-se de 137 persones, xifra que va situar el Solsonès com la tercera comarca que va experimentar una reducció interanual més gran de l'atur registral, només darrere del Pallars Sobirà i la Conca de Barberà.

D'altra banda, l'Anoia va mantenir-se en la banda alta de la incidència de l'atur per comarques i es va situar com el segon territori del país amb la taxa més elevada, el 18,8%, només darrere del Baix Penedès (24,1%). Per contra, la Cerdanya es va tornar a situar entre les comarques amb menys atur registrat, el 8,6%. Val d'Aran (6,4%), Alta Ribagorça (8,3%) i Pallars Sobirà (8,5%) van ser les comarques amb una taxa més reduïda que la cerdana.

Al Bages, la taxa d'atur es va situar en el 15,1%, per sobre de la mitjana catalana, que va ser, en acabar l'any, del 14,9%. El nombre d'aturats registrats es va reduir al Bages el 13,9%, 2.014 persones menys en termes absoluts. Aquest percentatge també millora la mitjana catalana de reducció d'aturats registrats, que va ser del 10,5%. Quant a la contractació indefinida, al Bages va créixer el 12,7% per sota de la mitjana nacional, el 14,1%. L'evolució de la contractació temporal també es va situar per sota de la mitjana nacional (9,5% al Bages per 11,6% al conjunt del país).

Al Berguedà, l'atur va situar-se també per sota de la mitjana catalana (14,1%). El nombre d'aturats registrats es va retallar el 12,7%, de 355 persones, mentre que la contractació registrada va incrementar-se el 20% i la temporal el 6,3%.

En conjunt, la millora del mercat de treball el 2015 a Catalunya ha seguit un patró feble i vulnerable que no permet parlar d'una recuperació social i laboral, ja que s'han creat llocs de treball temporals i precaris, ocupats majoritàriament per homes de mitjana edat i sobrequalificats. Aquesta és la radiografia que va fer ahir el sindicat del document elaborat per la Secretaria de Socioeconomia de CCOO, que, després d'analitzar les principals dades provincials i comarcals, alerta que la situació de desocupació és "dramàtica" i que és "el principal problema econòmic, social, familiar i personal".

L'informe sosté que, malgrat que l'atur a Catalunya s'ha reduït el 2015 de 87.460 persones, "no ens trobem davant un canvi de tendència positiu, sinó davant un efecte rebot com a conseqüència d'haver tocat fons".

Les raons fonamentals per a aquesta visió més pessimista són l'existència encara a Catalunya de 666.677 persones que busquen feina sense trobar-ne i de prop de 110.500 llars en les quals ja no entra cap ingrés.