Eva Farré relleva Baltiérrez al capdavant de la secretaria de la DO Pla de Bages

El responsable tècnic de la denominació d'origen els últims 16 anys es mantindrà vinculat al panell de tast comarcal

28.04.2016 | 07:32
Soler, Farré i Baltiérrez, aquest dijous, a la Casa de la Culla de Manresa

Eva Farré (Torà, 1980) ha estat nomenada secretària de la DO Pla de Bages en substitució de Joan Francesc Baltiérrez, que deixa el càrrec per jubilació. Farré, enginyera agrònoma, ha estat tècnica de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Lleida i tècnica en desenvolupament rural al Solsonès, a més d'haver acumulat experiència en diversos projectes al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

Joan Francesc Baltiérrez deixa el càrrec després de 16 anys, en els quals la DO ha doblat el nombre de cellers i s'ha posicionat en el mapa vitivinícola català. "Vaig arribar a la DO quan aquesta tenia només quatre anys, i m'he format en aquesta cultura. Llavors era un aficionat al món del vi, i ara hi començo a entendre", va dir ahir amb modèstia Baltiérrez en un comiat que, amb tot, no serà definitiu, ja que continuarà vinculat al panell de tast de la DO. A més, es manté com a vicepresident de la Confraria de Vins del Bages. Segons Baltiérrez, el seu repte al llarg de tots aquests anys ha estat "vincular els restauradors de la comarca a la DO, i hem aconseguit molta col·laboració".

Eva Farré, que està treballant per a la DO des del mes de gener passat, va destacar de la tasca de Baltiérrez "la seva capacitat de mantenir junts els cellers de la comarca", i el fet d'haver treballat en favor de "reivindicar el patrimoni, recuperar les varietats locals i crear sinergies amb agents del territori", tasques en les quals Farré es proposa incidir, a més de treballar en l'entorn de les noves tecnologies.

Joan Soler, president de la DO, va recordar que Baltiérrez, el primer secretari "professional" de la DO, "mai no ha tingut un no si la causa ha estat bona". De Farré, Soler en va destacar el coneixement de la regulació de les denominacions d'origen, un sector "en què no hi ha decisions aleatòries, tot està reglamentat i parametritzat, i també té un temps determinat". Segons Soler, Farré "ens dóna moltes garanties" sobre la tasca interna que porta a terme habitualment la DO.

Quant al futur, Soler creu que la Denominació d'Origen Pla de Bages ha d'"aprofundir en el coneixement dels diferents cellers perquè ens ajudin a definir com hem de seguir els propers vint o vint-i-cinc anys". A més, va dir Soler, "hem de continuar teixint amb diferents sectors i agents de la comarca per elaborar una presentació del Bages en què el vi estigui incorporat en els àmbits cultural, turístic i gastronòmic".

També caldrà persistir en la promoció dels vins comarcals, especialment "posant el focus a Barcelona, i aprofitar-ne el ressò internacional". La DO del Bages, va assegurar Soler, no ha de fer una aposta pel creixement quantitatiu, sinó qualitatiu.

Actualment, la DO està integrada per tretze cellers, a més de Caves Gibert. La comarca genera 780.000 ampolles anuals, de les quals el 30% s'exporta a països com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Anglaterra o els Estats Units.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema