L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha proposat que Catalunya tingui un objectiu de dèficit de l'1% per al 2016, tres dècimes per sobre del que marca el ministeri d'Hisenda. Així es determina a l'"Informe d'Avaluació del Projecte d'Actualització del Programa d'Estabilitat del Regne d'Espanya 2016-2019" que va publicar ahir al seu web.

Segons els càlculs de l'entitat, en vuit comunitats autònomes una execució "rigorosa" dels pressupostos vigents pot ser suficient perquè situïn el saldo dels comptes públics fins i tot al 0,4%. En canvi, a les nou restants, Catalunya entre aquestes, els pressupostos apunten a dèficits superiors, fins a una mitjana de l'1,1%.

Des de l'AIReF també s'indica que a l'escenari central d'evolució dels ingressos i projecció de despeses que preveu per al 2016, un "esforç de consolidació" de dues dècimes del PIB per a aquestes nou comunitats (en el cas de Catalunya, el dèficit estimat seria de l'1,2% i amb la correcció de l'1%) "hauria de ser compatible" amb un dèficit per al conjunt de les comunitats del 0,7%. L'AIReF considera que aquest esforç "pot resultar factible i realista", i l'estima en uns 1.500 milions d'euros.

L'entitat avala el quadre econòmic 2016-2019 elaborat pel govern espanyol per al conjunt de l'Estat, però, segons els seus càlculs, aquest quadre llança una projecció de dèficit per al 2016 del 4%. Per tant, alerta que caldrà un "esforç addicional de consolidació fiscal" d'uns 4.000 milions per assolir la xifra del 3,6% anunciada per al 2016. Seguint aquests càlculs, l'Airef considera que arribar al 3,6% implica reduir també la xifra de dèficit prevista per a les comunitats autònomes, en concret fins al 0,6%. És per això que considera que l'estimada pel ministeri d'Hisenda, del 0,7%, no és "prou ambiciosa". Però davant d'aquest escenari l'entitat considera que "seria convenient" establir "vies de capacitat o necessitat de finançament clarament diferenciades" per comunitat autònomes. I afegeix que una mateixa via per a totes suposa "un risc" per al compliment de l'objectiu global d'estabilitat pressupostària. Per això s'indica que en vuit comunitats autònomes (Andalusia, les Illes Balears, les Canàries, Galícia, Navarra, el País Basc i la Rioja) es podria arribar a un dèficit del 0,4%, mentre que a les altres nou (l'Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Madrid, Múrcia i València) se superarà el 0,7% establert. L'AIReF elabora un quadre en què estima quins haurien de ser els límits de dèficit per a cada comunitat autònoma per aconseguir el 0,7% que l'Estat demana per al conjunt de les disset. Les xifres van des del 0% que considera per a les Canàries fins a l'1,3% que marca per al País Valencià, passant per l'1,2% d'Extremadura, l'1,1% de Múrcia o l'1% de Catalunya.