L'economia catalana ha iniciat un lleuger procés de desacceleració en el primer trimestre de l'any, fet que suposa un punt d'inflexió en la seva recuperació, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, malgrat la qual cosa manté la seva previsió de creixement en el 2,9% el 2016 i en el 2,6%, el 2017.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va explicar que les principals raons que expliquen aquesta moderació del creixement són l'esgotament dels factors d'impuls i l'empitjorament de les condicions econòmiques en l'àmbit internacional. Segons la Cambra, la reducció del ritme de creixement no està sent tan acusada a causa, principalment, de la "fortalesa de la demanda interna".

En el primer trimestre del 2016, el PIB català va créixer el 0,8% respecte del trimestre anterior, dues dècimes menys que en el quart trimestre del 2015, i el ritme de creixement interanual del PIB en primer trimestre va ser del 3,6%, tres dècimes menys que el 3,9% assolit al final del 2015. Les previsions de la Cambra per al segon trimestre assenyalen una desacceleració del 3,6% en el primer trimestre al 3,3% en el segon. Amb tot, Valls va explicar que les taxes de creixement de l'economia catalana continuen sent elevades i encara "superiors" a les d'Espanya i la UE.

També el Banc d'Espanya veu un "modest alentiment" de l'economia espanyola en l'inici de l'any. Són diverses les causes que han fet minvar la velocitat de creixement de l'economia, entre elles hi ha: la inestabilitat política, la lenta recuperació de l'economia global, el vaivé dels mercats i les dificultats de les entitats bancàries en el primer trimestre de l'any. En l'últim butlletí econòmic, el Banc d'Espanya constata un "modest alentiment" de l'activitat en els principals sectors econòmics. La banca sosté que s'ha mantingut el "comportament dinàmic" del consum privat en els primers mesos del 2016, però "possiblement una mica atenuat" pel que fa al final de l'any passat. Les previsions de l'entitat passen per un creixement del 0,7% en el primer trimestre, una desena menys que en el trimestre anterior.