El nombre d'hipoteques a Catalunya sobre habitatges va créixer el 19,4 el febrer respecte del mateix mes de l'any passat, concretament fins a les 3.989, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Es tracta de la millor xifra des del juny del 2012, quan aleshores es van constituir 3.948 hipoteques.

Pel que fa a la comparativa amb el mes de gener d'aquest mateix any, l'increment ha estat del 2,1%. L'import prestat va ascendir fins als 492 milions d'euros, el que suposa un augment del 19,1% respecte del febrer del 2015 i el 7,6% respecte del gener, i situa l'import mitjà per hipoteca en els 124.912 euros.

Al conjunt de l'estat, la firma de noves hipoteques per a l'adquisició d'un habitatge va augmentar el 15,9% el febrer, per sobre del 10,6% del gener però lluny de les pujades d'un any abans, fins a arribar als 24.887 contractes.

Des del sector apunten a un cert alentiment, ja que encara que les dades són positives i el creixement es manté en xifres de dos dígits, és notablement inferior al que s'experimentava fa només un any, segons apunta Fernando Encinar, cap d'estudis del portal immobiliari idealista.com.

En la mateixa línia, Beatriz Toribio, responsable d'Estudis de Fotocasa, assenyala que el gener i febrer s'ha vist com s'ha moderat el creixement en la concessió d'hipoteques a Espanya, i això malgrat l'àmplia i competitiva oferta de productes hipotecaris que estan llançant els bancs. No obstant això, Toribio recorda que són ja 21 mesos consecutius de pujades, "i això el que ens indica és que el crèdit hipotecari s'està normalitzant". En la seva opinió, perquè el sector immobiliari remunti del tot s'ha de consolidar, perquè sense finançament no hi haurà recuperació.

Més optimista es mostra el director del gabinet d'estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, que creu que "la variació anual continua creixent de forma rellevant, i si ho seguís fent durant el proper trimestre, estaríem davant d'un creixement continuat en la concessió d'hipoteques de dos anys consecutius".

Al llarg del 2015 i aquest 2016, afegeix, s'ha consolidat la xifra d'habitatges finançats sobre el total de les compravendes en tres de cada quatre adquisicions.

El valor de les hipoteques sobre habitatge constituïdes el febrer va arribar a 2.699,3 milions d'euros, el 14,4% més que en el mateix mes del 2015 i el 9,7% més que el mes anterior.