La Comissió Europea (CE) va advertir aquest dimarts dels riscos que creen per a l'economia la incertesa política que travessa Espanya davant la propera repetició d'eleccions i les mesures que hauran d'adoptar per corregir el seu excés de dèficit, pel qual el país pot ser sancionat.

"La quantitat de mesures necessàries per corregir la relliscada pressupostària registrada el 2015 s'afegeix als riscos a la baixa sobre el creixement que es deriven principalment de la incertesa que envolta la formació d'un nou govern", assegura en les seves previsions macroeconòmiques de primavera.

Les dades que contenen les previsions empitjoren les del govern en funcions liderat per Mariano Rajoy, en paràmetres com el creixement, el dèficit i l'atur, i són la base sobre la qual la Comissió prendrà ara la decisió sobre si multa o no Espanya per incomplir amb el seu desviament fiscal. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, va dir que decebria la premsa que li va demanar algun tipus d'indicació sobre el sentit del dictamen que Brussel·les determinarà previsiblement el proper 18 de maig, en no revelar res. Sí que va apuntar que "hi ha decisions que s'han de prendre a causa de les xifres que ja se saben i de les previsions macroeconòmiques, però analitzarem aquestes qüestions en el seu moment", i després va demanar "paciència".

Les previsions de la CE apunten que Espanya aconseguirà seguir reduint el seu dèficit aquest any i el pròxim, "principalment gràcies a la recuperació econòmica", i no tant per les accions preses des del govern central, que, mentre segueixi en funcions, només pot aplicar mesures de contenció de la despesa que preveu la llei. Aquest és el cas de les mesures de contenció de despesa central i regional anunciades recentment per valor de 2.000 milions d'euros cadascuna, tot i que la Comissió avisa que veu "riscos en la seva aplicació, ja que comporten l'activa implicació de diferents nivells de govern i un compliment estricte".

Amb tot això, Brussel·les preveu que el desviament se situarà en el 3,9% del PIB aquest any i en el 3,1% el següent, és a dir, que trigaria dos anys més del que s'havia compromès a col·locar el seu dèficit per sota del màxim europeu del 3% establert.

El ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va negar ahir aquest extrem i va assegurar que el país "no tindrà cap dificultat" a aconseguir aquest objectiu l'any que ve, en línia amb les previsions del Programa d'Estabilitat enviat pel Govern a Brussel·les, que esperen un desviament del 2,9% el 2017.

Fonts del ministeri d'Hisenda espanyol van insistir que la previsió de dèficit del 3,9% que la CE estima per a Espanya no té en compte les mesures contingudes en el Programa d'Estabilitat remès a Brussel·les a final de la setmana passada, que situa aquesta estimació en el 3,6%. Espanya argumenta que la CE ha de tenir en compte l'esforç ja emprès pel país en l'última legislatura, així com l'impacte que la inflació negativa ha tingut sobre la consolidació fiscal. No obstant això, a l'hora de decidir si imposa o no una multa al país, la Comissió va més enllà de l'anàlisi d'un sol paràmetre -en aquest cas l'evolució dels preus- i se centra fonamentalment en l'exercici fiscal d'Espanya en el passat exercici, en el qual el dèficit va arribar al 5% del PIB, sense comptar les ajudes a la banca, vuit punts per sobre del 4,2% compromès.

Les previsions macroeconòmiques publicades ahir mostren una Brussel·les més pessimista que el govern espanyol en termes del creixement d'aquest any, quan creu que l'economia s'expandirà el 2,6% (en lloc del 2,7%), però és més optimista de cara al 2017, quan estima que serà del 2,5% (en lloc del 2,4%). Amb totes aquestes qüestions sobre la taula, Brussel·les espera ara les noves eleccions el 26 de juny.

Moscovici va assenyalar que "correspon als espanyols jutjar" l'estat de la situació, i va aprofitar per recordar en el pla fiscal "alguns esforços que encara estan per fer", com adverteix la Comissió en els últims mesos. Si la CE s'inclina finalment en contra d'Espanya i si els socis europeus donen suport a aquest veredicte després de considerar que Espanya no ha pres mesures eficaces per corregir el seu dèficit, Brussel·les ha de recomanar en un termini de 20 dies una multa del 0,2% del PIB. Espanya seria el primer soci de rebre una penalització per incompliment del dèficit, però aquesta pot ser reduïda o cancel·lada fins i tot per la CE per raons de "circums-tàncies econòmiques excepcionals" o després d'una sol·licitud raonada rebuda per part del país en un termini de deu dies.