Catalunya ocupa la 58a posició en el rànquing de regions europees amb una taxa més gran del Producte Interior Brut (PIB) i, no obstant això, és la regió europea número 165 en l'Índex Europeu de Desenvolupament Social de la Comissió Europea, que mesura el progrés social de les 272 regions de la UE. Amb aquest índex de desenvolupament social, analitzat ahir a Barcelona en un acte organitzat per la fundació Catalunya Europa titulat "Líders en PIB i a la cua en desenvolupament social?", la Comissió Europea busca desglossar les xifres de benestar a nivell regional.

Segons la fundació Catalunya Europa, l'Índex Europeu de Desenvolupament Social (SPI, en les seves sigles en anglès) suma indicadors que mesuren accés en tres grans àmbits: necessitats bàsiques, fonaments del benestar i oportunitats. Per als impulsors de l'SPI, una de les finalitats d'aquest índex és valorar els esforços que es fan per millorar la vida dels ciutadans amb la distribució dels Fons de Cohesió de la Unió Europea.

Fortaleses i debilitats

Entre altres dades, l'SPI indica les fortaleses i debilitats de cada territori en diferents camps en comparació amb altres regions europees amb un desenvolupament similar. Catalunya, és forta en "nutrició i necessitats mèdiques bàsiques" (posició 11 de 272), també en esperança de vida i respecte a les minories, però és a la part baixa en categories com "accés als coneixements bàsics", que analitza l'abandonament escolar, on ocupa la posició 250.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va assenyalar durant l'acte de presentació de l'SPI que "és habitual parlar del PIB, però sabem que no és suficient per mesurar el progrés social d'un país i dels seus habitants". "Hem d'explicar la realitat, i és aquesta", va afirmar Bassa, que va reconèixer que, segons el seu parer, les xifres que llança l'SPI no són bones per a Catalunya.

Susana Franco, investigadora de l'Institut Basc de Competitivitat que ha col·laborat en l'elaboració de l'índex, va apuntar que Catalunya "està pitjor que altres regions del nord i el centre d'Europa, també entre la 'meitat pitjor' de les regions espanyoles, però millor que altres zones del sud d'Europa".

El nord, al capdavant

Suècia, Noruega i Dinamarca es reparteixen les regions que lideren l'índex SPI: Övre Norrland, HovedstadenHelsinki-Uusimaa, Midtjylland i Åland, totes per damunt dels 80 punts (Catalunya en té 63).

Les zones més ben puntuades de l'índex se situen totes als països nòrdics i als Països Baixos. Al rànquing, Catalunya figura per sota de regions com el País Basc (69 punts), Navarra, Cantàbria, Castella i Lleó, Astúries, Aragó, La Rioja, Comunitat Valenciana, Galícia i Múrcia. Tanca la llista, amb 38 punts, la regió búlgara de Yugoiztochen