CaixaBank i el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación han signat un conveni de col·laboració per a la investigació conjunta en sistemes avançats de deep learning (camp de la informàtica que dóna a les computadores la capacitat d'aprendre sense ser programades explícitament per a aquesta necessitat) en aplicacions en la innovació financera i la gestió d'operatives bancàries.

Entre altres usos, el deep learning permet dissenyar sistemes cognitius de procés automàtic d'operacions. Aplicats a l'entorn d'una entitat financera, aquesta tecnologia es pot utilitzar amb múltiples finalitats: des de contribuir a millorar la velocitat de processament de les operacions fins a disposar de noves eines per a la detecció i el control del frau, entre d'altres, expliquen fonts d'ambdues entitats.

Concretament, CaixaBank estudiarà mitjançant la supercomputació, les innovacions que puguin facilitar la prestació dels serveis als seus clients o que permetin optimitzar-ne l'eficiència en la realització de les operacions de l'entitat. L'ús de la supercomputació també s'aplicarà en l'anàlisi i avaluació de l'evolució tecnològica i els escenaris de futur que aquesta pot obrir en el panorama dels serveis financers.

Així mateix, la col·laboració amb CaixaBank permetrà al BSC-CNS obrir una nova recerca de cas pràctic en el sector financer d'optimització de solucions de sistemes cognitius complexos en plataformes d'alt rendiment.

Aquest projecte té una durada inicial d'un any i es portarà a terme tant a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center com a les de CaixaBank. El Barcelona BSC-CNS és el centre líder de la supercomputació a l'estat espanyol. La seva especialitat és la computació d'altes prestacions, coneguda també com a HPC (High Performance Computing).

La seva funció és doble: oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics espanyols i europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. És un Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, membre de primer nivell de la infraestructura de recerca europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), i gestiona la Red Española de Supercomputación (RES).