El Govern va aprovar ahir el Pla marc de cooperativisme agrari català 2016-2020, un instrument que ha de permetre reforçar el model cooperatiu agrari i contribuir a promocionar el sector agroalimentari català. El document inclou un total de 91 actuacions que tenen per objectiu enfortir l'estructura social de les cooperatives, incentivar la col·laboració i vertebració empresarial, potenciar la comercialització i promocionar el producte cooperatiu agrari.

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va destacar que es tracta d'una iniciativa "ambiciosa i pionera" que contribuirà a "reforçar el cooperativisme català, tant en el present més immediat, com per posar les bases de cara al futur". A Catalunya hi ha 221 cooperatives agràries federades, que agrupen gairebé 34.500 socis i sumen una facturació global de més de 1.600 milions d'euros anuals.

El Pla marc de cooperativisme agrari català 2016-2020 és un document incentivador per a l'orientació econòmica i social de les cooperatives agràries. Segons informa el departament d'Agricultura, l'objectiu és adoptar mesures encaminades a incrementar la seva dimensió econòmica; orientar la producció de mercat; professionalitzar la gestió; millorar la imatge de les cooperatives i els seus productes; i afavorir el desenvolupament de l'activitat agroalimentària de forma econòmicament viable i ambientalment sostenible. El Pla sorgeix del treball conjunt entre les cooperatives, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Generalitat i compleix la resolució del Parlament de Catalunya sobre el món rural del 14 d'abril del 2010, que instava a desenvolupar-lo. La FCAC i el sector han participat activament en l'elaboració dels documents de diagnosi i reflexió estratègica que formen part del mateix pla.

Durant la presentació del document Serret va apuntar que el Pla és un "potent instrument" de política agrària a nivell de Catalunya, que "ha d'ajudar a reforçar el cooperativisme". La consellera va detallar que en aquest Pla hi han participat les àrees d'Agricultura, Afers Socials, Empresa i Coneixement, i la Vicepresidència.