La incertesa política resta 8 dècimes al creixement del PIB

BBVA preveu un augment de l'economia del 2,7% fins a final del 2017

13.05.2016 | 07:53

El servei d'estudis de BBVA ha estimat que la incertesa política registrada entre el gener i l'abril hauria restat 8 dècimes al creixement del PIB el 2016 i el 2017, i va advertir que un nou govern ha d'implementar un programa ambiciós de reformes per consolidar el creixement.
L'informe Situació Espanya del BBVA corresponent al segon trimestre del 2016 assenyala que l'economia seguirà creixent el 2,7% en els dos pròxims anys, però alerta que els "vents de cua", com el baix preu del petroli o la depreciació de l'euro, donaran suport a la recuperació "amb menys intensitat", i que "hi ha riscos per anar a la baixa" per al 2017.
El BBVA Research manté que l'alça del PIB serà conseqüència del dinamisme del consum privat, que creixerà el 2,6% aquest any i el 2,4% el que ve, i de les exportacions, que mantindran un ritme del 4,4% i del 5,6%, cada any. L'economista en cap del Grup BBVA, Jorge Sicilia, preveu que el ritme de creixement del PIB en el segon trimestre sigui del 0,8% en taxa intertrimestral i encadeni així quatre trimestres consecutius d'alces que reflectiran un creixement anualitzat del 3,2%.
"La recuperació continua, tot i que el creixement sigui fràgil i vulnerable a riscos i incerteses", va assenyalar l'economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, que va afegir que actualment hi ha hagut un "efecte negatiu i transitori" sobre el creixement de l'economia a causa de la incertesa política.
"L'economia podria haver crescut més", va lamentar, després d'afirmar que seria recomanable que, per revertir aquests efectes, el nou govern implementés un programa "ambiciós" de reformes.
L'informe precisa que la incertesa sobre la política econòmica observada fins ara podria restar 0,3 dècimes al creixement del PIB el 2016, i 0,5 dècimes al del 2017, i subratlla que si la incertesa s'incrementa o no es dissipa favorablement podria tenir un impacte rellevant sobre les decisions econòmiques d'empreses i famílies.
Doménech va advocar per una reforma laboral "integral" que incrementi l'eficiència i l'equitat, freni la desocupació i la desigualtat que ha provocat la crisi.
El document assenyala que amb el creixement estimat del 2,7% es podrien crear un milió de llocs de treball en dos anys i fregar una taxa d'atur del 17,5% a final del 2017, però incideix en la necessitat d'aprovar mesures que incentivin la recerca de feina o fomentin la utilització del contracte a temps parcial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Bones perspectives per al totxo
Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Enllaços recomanats: Premis cinema