Totes les economies de la Unió Europea creixerien amb l'entrada en vigor de l'acord de lliure comerç i inversions que la UE negocia actualment amb els Estats Units (TTIP), segons un estudi d'impacte preliminar de la Comissió Europea (CE).

L'estudi, de 400 pàgines, indica a més que les exportacions comunitàries cap als EUA creixerien el 27%, mentre que una anàlisi d'indicadors socials apunta a un "benefici combinat tant per als ciutadans europeus com nord-americans", segons destacava ahir la CE en un comunicat.

Aquesta avaluació preliminar d'impacte de sostenibilitat comercial, portada a terme per la consultora Ecorys en contacte amb les parts interessades, aborda com les provisions relacionades amb el comerç sota la negociació poden afectar en assumptes econòmics, socials i mediambientals a la UE i als EUA. La CE va informar que aquest estudi estarà ara obert per a consultes públiques.

"Aquest informe tècnic destaca les oportunitats que el TTIP podria crear per a la gent i les empreses a tot Europa", segons va indicar la CE.

Dubtes dels consumidors

L'Organització de Consumidors Europeus (BEUC) va assegurar, en canvi, que l'estudi demostra que el TTIP portarà a un augment mitjà de preus del 0,3%, mentre que els ingressos de les llars augmentaran entre el 0,2 i el 0, 4%. La directora general de BEUC, Monique Goyens, considera "decebedor que el TTIP conclogui probablement en augments de preus per als consumidors, cosa que no se'ls va dir quan van començar les negociacions, fa tres anys". "Productes més barats eren suposadament el principal benefici per als consumidors del pacte comercial amb els EUA, però aquesta promesa està ara en risc", va advertir.

Només "assumpcions"

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va recordar al seu bloc que aquesta és només una primera versió de l'informe "basat en assumpcions" que ara haurà de ser examinat per les parts interessades i el públic.

Per això, demana "ser cauts quan analitzem números, especialment pel que fa a assumptes com dades de mercat que poden dependre de molts altres factors". Tenint això en compte, va assegurar que l'informe "destaca les moltes oportunitats que el TTIP presenta per a la UE", i entre elles va remarcar la "capacitat d'Europa de donar forma a la globalització d'acord amb els nostres propis estàndards".

L'estudi d'impacte final i les seves recomanacions s'espera que estiguin disponibles a final d'aquest any. La Comunitat Europea va indicar així mateix que organitzarà un diàleg amb la societat civil i els autors de l'informe el proper 23 de maig.