La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, es va sumar ahir a les advertències sobre l'impacte negatiu del Brexit, en indicar que la sortida britànica de la UE pugui provocar una caiguda dels mercats de valors i una caiguda dels preus de l'habitatge.

En donar a conèixer ahir l'informe de l'FMI sobre l'economia del Regne Unit, Lagarde va presentar un panorama desolador per al país en cas que guanyi el Brexit en el referèndum del 23 de juny en subratllar que la situació "pot ser de bastant dolenta a molt dolenta", amb un fort augment dels tipus d'interès (actualment en el 0,5%). La responsable de l'organisme va negar que la seva intervenció en el debat sobre el plebiscit tingui una connotació política, ja que va considerar que hi ha una preocupació global sobre les possibles conseqüències de la retirada del Regne Unit del bloc comú. Lagarde va assegurar que és el seu "deure" fer l'advertència ja que l'efecte no serà només domèstic sinó global.

"És un assumpte internacional", va insistir la directiva, que va explicar que als països que ha visitat en els últims sis mesos li han preguntat sobre l'impacte econòmic d'un possible Brexit.

Segons l'FMI, el Regne Unit patiria un "període prolongat d'incertesa" i un descens de les transaccions comercials, a més que hi hauria una volatilitat en els mercats financers. L'anàlisi assenyala que la celebració de la consulta ja té un "impacte" en la inversió i en la contractació de personal.

El ministre d'Economia, George Osborne, va manifestar ahir que l'FMI ha estat "molt clar" en indicar que la retirada "costaria diners" als britànics. "L'impacte en el creixement que caldria esperar d'un vot a favor de la sortida podria costar a les nostres finances públiques més que la quantitat que guanyaríem si deixem de contribuir al pressupost de la UE", va explicar Osborne.

Alhora, el Fons adverteix que un nou acord comercial amb Europa podria quedar "sense resoldre durant anys", amb un efecte en la inversió i l'economia. En el seu document, l'FMI remarca fins i tot que la posició de Londres com a centre financer global podria quedar "erosionada" ja que algunes companyies amb seu al Regne Unit podrien amb el temps traslladar-se a l'Europa continental. Els mercats -puntualitza- podrien no esperar a conèixer l'impacte del Brexit i reaccionarien de manera negativa, el que pot donar pas a una caiguda dels preus de l'habitatge, un augment dels costos de l'endeutament per a les famílies i el sector dels negocis, i fins i tot un fre brusc del flux d'inversió en sectors com les finances i la propietat comercial.