El departament d'Agricultura estudia la creació d'una circums-cripció econòmica de la fruita a Catalunya per tal que, en cas d'una nova crisi de preus, només depengui del sector aplicar les mesures que permet aquest mecanisme, com ara prohibir la comercialització de fruita petita o amb poc nivell de sucre per tal que només surti al mercat la fruita de més qualitat.

El departament d'Agricultura i organitzacions agràries i empresarials s'han reunit aquesta setmana en el marc de la Taula Sectorial Agrària de la fruita dolça, que ha estat marcada per la manifestació de productors que va tenir lloc divendres passat a Lleida. Tot i això, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, va qualificar la trobada de "constructiva" i va refermar que el Govern "està al costat del sector".

El sector productiu va reclamar que els mecanismes extraordinaris per fer front a les crisis de mercat i al veto rus s'apliquin abans de l'inici de la collita, tot i que segons l'esborrany de la Comissió Europea ja seran operatius l'1 de juliol.

En aquest sentit, les organitzacions agràries van demanar de poder agilitzar els tràmits perquè els productors puguin acollir-se a retirades.

Així mateix, les organitzacions agràries també van demanar una major quota per a retirades, ja que la previsió per a aquesta campanya és d'11.500 tones de fruita d'os per a l'estat espanyol, en comparació de les 38.400 tones autoritzades la darrera campanya.

Díaz va manifestar el suport del departament als dos mètodes de retirada que defensa el sector i que es podran aplicar com preveu la normativa comunitària: per una banda, per fer-ne sucs que tinguin com a destí la beneficència (mètode pel qual aposta Unió de Pagesos) i el de la no collita o biofertilització (que defensa JARC-COAG).

Circumscripció econòmica de la fruita. Altrament, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries va explicar que la conselleria treballa per tal que Catalunya pugui esdevenir una circumscripció econòmica de la fruita, fet que permetrà elaborar una reglamentació on s'estableixi quin tipus de fruita es pot vendre i quina no, entre altres aspectes, davant d'una situació de crisi de mercat.

A través d'aquest mecanisme, si una organització de productors demostra que té més del 50% de la facturació en volum de fruita venut en una zona determinada, el que seria una circumscripció econòmica, en aquest cas Catalunya, aquesta podria sol·licitar certes mesures com ara el calibre mínim, un color determinat o el nivell de sucres mínim amb l'objectiu que només surti al mercat aquella fruita de major qualitat com a mesura de regulació del mercat.

Díaz va remarcar que la voluntat és que Catalunya sigui la primera comunitat de l'Estat en acollir-se a aquesta estratègia de convertir-se en circumscripció econòmica de la fruita tot i que s'ha mostrat convençut que posteriorment s'hi acabaran afegint altres comunitats.

Agricultura també es va comprometre a analitzar la proposta d'Unió de Pagesos perquè Mercolleida es converteixi en la llotja de referència a l'hora de fixar els preus de la fruita amb validesa estadística homologable a nivell europeu. En aquest sentit, Díaz va dir que caldrà analitzar que el mecanisme a través del qual s'estudien els preus a Mercolleida "sigui suficientment representatiu per tal que serveixi com a referència del preu de mercat".

"Hi ha una feina que s'ha de fer i des de Mercolleida ja han mostrat el seu compromís a fer-ho", va dir, tot expressant la predisposició del Govern de col·laborar perquè aquesta petició del sector pugui acabar esdevenint una realitat.

Pel que fa a la promoció del consum de fruita, des de la conselleria van recordar que ja s'estan duent a terme campanyes com ara la que durà a terme Agricultura, amb la col·laboració de Barça i Espanyol, en què jugadors d'ambdós equips apareixeran en anuncis de televisió, ràdio i premsa escrita per promocionar i potenciar el consum de fruita a les escoles.

Finalment, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, va expressar la voluntat de l'administració de seguir anant junts amb el sector en la lluita per evitar la propagació del foc bacterià. Masjuan va explicar que es mantenen les campanyes de prospecció, que ja van començar el 26 d'abril, i que les comarques lleidatanes seguiran sent aquesta campanya zona no protegida contra el foc bacterià, de la mateixa manera que el 2015, tot fent una valoració positiva de l'experiència de la campanya passada.