No és un secret per a ningú que els directius de les grans empreses reben sous inimaginables per al ciutadà del carrer, però el càrrec també té altres avantatges menys coneguts, com ara utilitzar l'avió de l'empresa a les vacances o figurar com filantrop a costa de la companyia.

En un moment en què la classe mitjana als EUA i en general a tot Occident està minvant i l'escletxa entre rics i pobres s'accentua cada vegada més, n'hi ha prou de fer una ullada als beneficis de què disposen els executius més ben pagats de la llista Fortune 100 per fer-se una idea dels temps que corren.

Fortune 100 reuneix el centenar d'empreses dels EUA amb més ingressos, i a la llista s'hi troben firmes com Walmart, Exxon Mobil, Chevron, Berkshire Hathaway, Apple, General Motors, Phillips 66, General Electric, Ford, CVS, AT & T, Valero, United Health, Verizon, Costco, Hewlett-Packard, JP Morgan Chase, Boeing o Amazon.

Probablement l'avantatge que resulta més curiós és el de les donacions benèfiques pagades, és a dir, que els consellers delegats i altres alts càrrecs directius de grans empreses reben diners de la seva companyia per fer donacions a títol personal a organitzacions caritatives. D'acord amb Equilar, una empresa nord-americana dedicada a estudiar i proveir informació salarial i altres dades sobre el món de l'empresa, fins al 15 % dels alts executius de les companyies de la llista Fortune 100 reben diners per donar-los a organitzacions no lucratives. La mitjana del que els directius de Fortune 100 reben cada any per fer donacions benèfiques ascendeix a 16.383 dòlars (14.708 euros), amb la qual cosa s'asseguren una bona imatge i prestigi social a costa de la companyia.

Que les empreses més grans del món disposen d'avions privats per traslladar els seus càrrecs directius i per a altres compromisos quan sigui necessari no és cap secret, però el que no és tan conegut és que molts d'aquests executius poden utilitzar l'avió de l'empresa per anar-se'n de vacances i altres assumptes personals. Més de la meitat dels alts executius de les companyies de Fortune 100 tenen permès utilitzar l'avió corporatiu en el seu temps lliure, i embarcar-hi les parelles sentimentals, la família i els amics. Segons Equilar, un alt directiu d'una empresa que la firma de dades va evitar identificar va gastar fins a 1 milió de dòlars (881.617 euros) a càrrec de la companyia el 2014 en vols per a assumptes personals.

Tampoc no és un secret que en els àmbits en què es mouen els alts executius sigui habitual pertànyer a un club de camp exclusiu on poder anar a jugar a golf, compartir taula amb altres membres de la jet set i en general conrear relacions socials al més alt nivell. No obstant això, resulta xocant conèixer que un de cada deu directius de Fortune 100 no paga el club de la seva pròpia butxaca, sinó que l'empresa en paga la quota de soci, cosa que es contempla en la llista de beneficis associats al càrrec. A més d'això, molts dels consellers delegats, consellers financers i altres alts càrrecs de les grans corporacions també disposen de guardaespatlles, xofer personal i habitatge pagats per l'empresa, així com, en alguns casos, d'una partida de diners en efectiu no inclosa en el sou i destinada a tot tipus d'extres en els quals puguin incórrer.

Per si tot això no fos prou bo, tots els beneficis no es perden amb el càrrec, sinó que se segueix gaudint d'alguns d'ells fins i tot un cop abandonada la plaça, com és el cas de l'exconseller delegat de l'aerolínia United Airlines Jeff Smisek, que va ser acomiadat l'any passat enmig d'un escàndol per suposada corrupció, que va rebre una indemnització de 36,8 milions de dòlars (32,4 milions d'euros), a més de quedar-se amb el cotxe de la companyia, places d'aparcament en aeroports de tot els EUA i vols gratuïts amb United tota la vida.