L'agència de qualificació Fitch creu que un Brexit tindria un impacte econòmic més negatiu per al Regne Unit que per al conjunt del projecte de la Unió Europea. Tot i això, el Brexit augmentaria els riscos polítics a la UE, segons un informe d'aquesta agència. Així, Fitch assenyala que la sortida del Regne Unit de la UE podria precipitar la independència d'Escòcia del Regne Unit i això podria "intensificar les pressions secessionistes" en altres països de la Unió Europea, com en el cas de Catalunya a l'estat espanyol.

En l'informe també s'assegura que una sortida precipitada del Regne Unit del projecte europeu seria un incentiu favorable per als partits polítics euroescèptics i amb missatges ideològics populistes.

En un comunicat, Fitch indica que revisarà la nota sobirana del deute del Regne Unit en cas que abandoni la UE, després del referèndum que se celebrarà el proper 23 de juny.

"No tenim previst prendre decisions immediates de qualificació negatives respecte al deute sobirà d'altres països de la UE si es produeix la sortida del Regne Unit. Però serà més probable que s'imposin accions negatives a mitjà termini si l'impacte econòmic fos greu o si es materialitzessin els riscos polítics", va explicar l'agència.

Fitch assenyala que tot i que el Brexit tindrà un major impacte econòmic sobre el Regne Unit que sobre la resta de països comunitaris, "les conseqüències seran evidents" per a tothom.

Segons l'agència, en aquest escenari cauran les exportacions de la UE al Regne Unit, si bé el seu efecte dependrà dels acords comercials que s'estableixin entre els dos blocs i del "grau i duració de la devaluació de la lliura esterlina".

"Els països més afectats -va advertir- serien Irlanda, Malta, Bèlgica, Holanda, Xipre i Luxemburg, per als quals les exportacions de béns i serveis al Regne Unit suposen, almenys, el 8% del seu Producte Interior Brut (PIB)".

Alguns països membres, apunta Fitch, podrien beneficiar-se de la caiguda de la inversió directa estrangera (FDI, les seves sigles en anglès) al Regne Unit. "No obstant això, d'altres com Luxemburg, Malta, Bèlgica i Alemanya, que tenen grans remeses de FDI i actius financers al Regne Unit, patirien pèrdues en el valor en euros d'aquests actius si es produís una contínua depreciació de la lliura". Així mateix, la ruptura de Londres amb Brussel·les afectaria el sector bancari d'Irlanda, Malta, Luxemburg, Espanya, França i Alemanya a causa dels "estrets vincles" que mantenen amb les entitats financeres britàniques.

D'altra banda, Fitch va predir que la contribució neta britànica al pressupost comunitari passaria dels 7.100 milions d'euros del 2014 a "pràcticament zero", i això obligaria els països contribuents a augmentar la seva aportació i a reduir els diners que reben els estats beneficiaris.

En el terreny polític, l'agència va dir que el Brexit podria crear un precedent perquè altres països abandonin la UE, alhora que podria impulsar els "sentiments anticomunitaris" i l'auge de "partits populistes".

"El Brexit podria canviar el centre de gravetat de la UE, amb el domini del nucli de la zona euro més pobre, més proteccionista i menys liberal des del punt de vista econòmic. Si el Regne Unit prosperés fora de la UE, altres països podrien seguir l'exemple", afegeix l'agència.

En aquest sentit, Fitch opina que la sortida britànica podria "precipitar la independència d'Escòcia" i, al seu torn, "intensificar les demandes secessionistes en altres parts de la UE".