El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, va assegurar ahir en una entrevista a l'ACN que els botiguers del país estan disposats a sumar-se a "un dia D" que marqui l'inici de la reforma horària a casa nostra. Fraile argumenta que un canvi social d'aquesta magnitud "no es pot fer de manera aïllada" en un sector econòmic, sinó que cal que tota la societat ho faci alhora, com va passar amb l'entrada en vigor de l'IVA o amb l'inici de la circulació de l'euro.

El representant de la CCC apunta que el comerç català es vol sumar a la reforma horària per adaptar-se al canvi en la demanda dels consumidors que representarà un canvi d'horaris, però també per millorar la conciliació dels 325.000 treballadors del sector a Catalunya.

Fraile recorda que els comerciants són una "peça clau" de tota la reforma horària i que la CCC va participar des del primer moment en les iniciatives per canviar els horaris a Catalunya, com la que es va engegar al Parlament. "El comerç nodreix de productes i serveis els ciutadans i ens hem d'adaptar als canvis socials", va sentenciar. El secretari general de la CCC afirma que els comerciants estan d'acord a implantar el model horari europeu a Catalunya i, fins i tot, passar al fus horari de Greenwich (UTC+0). "Això és el més adequat a la ubicació geogràfica i a la disponibilitat de llum solar que hi ha a Catalunya", conclou Fraile.

Sobre la rendibilitat dels negocis que pot representar la reforma horària, Fraile va indicar que hi ha països com el Regne Unit o Alemanya, entre d'altres, que tenen horaris més racionals i continuen sent economies competitives. "Es tracta d'adaptar-nos, no de fer més hores d'obertura", va apuntar. Fins i tot, Fraile admet que la reforma horària podria reduir costos en alguns comerços, i fer gastar menys en energia per una millor adaptació a l'horari solar. "El que cal intentar és que la franja horària comercial sigui accessible per als consumidors. Mantindrem el decalatge entre la finalització de la jornada laboral dels consumidors i el tancament dels comerços per garantir que es pot comprar en acabar de treballar o estudiar", assenyala. Fraile també defensa que "òbviament, es mantindran excepcions per als comerços en zones turístiques o en festius per a serveis com pastisseries, floristeries o farmàcies".