El Banc d'Espanya va assenyalar ahir que la informació disponible apunta que en el segon trimestre es mantindrà el creixement gràcies a la despesa de les llars, si bé considera que podria donar-se "una certa moderació en el ritme d'expansió de l'activitat".

En el seu últim butlletí econòmic, l'entitat recorda que l'economia espanyola va créixer en el primer trimestre el 0,8%, el mateix que en els dos trimestres anteriors, segons l'avançat per l'INE que ahiri publicava la informació desagregada dels components del PIB. Segons el Banc d'Espanya, l'expansió de l'economia ha se- guit sustentant-se en el consum privat intern, una tendència que es mantindrà en el segon trimestre.

Els indicadors de l'abril mostren una prolongació del creixement de la despesa de les llars, encara que el seu comportament és diferent, ja que la confiança dels consumidors ha augmentat, però ha baixat la dels comerciants detallistes, en tant que les matriculacions han repuntat amb força, però s'han alentit les vendes detallistes i la producció de béns de consum.

El butlletí destaca que les condicions financeres han continuat afavorint el comportament dinàmic de la despesa de les llars, ja que els tipus mitjans dels nous préstecs s'han mantingut inalterats, mentre que el volum d'operacions ha crescut tant en els préstecs per a consum com en els hipotecaris. També indica que durant l'abril s'ha mantingut el to positiu dels indicadors d'ocupació i que en la negociació col·lectiva la pujada salarial mitjana se situa encara per sota del límit de l'1, 5% acordat pels agents socials per al 2016.

Quant a l'activitat de les empreses, assenyala que segueix el to expansiu, però a menor ritme que en mesos anteriors, sobretot en els serveis i la construcció. Per contra, els indicadors relatius a la inversió empresarial mostren més dinamisme. Del sector exterior, el butlletí destaca la bona evolució de les exportacions dels béns de consum durador i el vigor del turisme receptor, mentre que les vendes a l'exterior dels béns d'equip van moderar el seu avanç i les importacions també es van alentir.