El Patronat de Fira de Manresa va aprovar ahir al migdia el nomenament com a gerent de Fira de Manresa del manresà Albert Tulleuda, nom que ja va avançar Regió7 dilluns passat. Tulleuda, que arriba amb l'encàrrec de coordinar l'estratègia turística de la capital del Bages, s'incorporarà a la nova tasca el proper 1 de juliol.

Albert Tulleuda ha estat escollit després que s'obrís un procés de selecció al qual van presentar-se, inicialment, disset persones, la majoria de Manresa, segons han explicat fonts de la fira. Del total de candidats en van ser triats tres per al procés final de selecció, que va fer el comitè executiu de la fundació. Tulleuda va ser ahir la persona proposada pel comitè al patronat.

Albert Tulleuda Lari (1968) és llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, màster en Gestió Cultural també per la UB, amb un postgrau d'organització i gestió d'empreses culturals, i amb formació sobre turisme industrial i museus. Actualment és director del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, càrrec que ocupa des del març del 2008. Entre el 2004 i el 2008 va ser director-gerent de Fundació Cardona Històrica i gerent de Cal Roja de Cardona SL.

Com a director del Museu de la Pell d'Igualada, és membre de la Comissió Executiva i cap del programa de turisme industrial del Sistema Territorial del MNACTEC, membre de la Comissió Executiva Tècnica de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya i representant a la Xarxa de Museus de la Diputació, entre d'altres. Ha comissariat exposicions, és autor de comunicacions i articles sobre gestió cultural i turística i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació.

La missió de Tulleuda a Fira de Manresa consistirà a "vestir l'interessant oferta de Manresa, picar portes a petita escala i treballar per aglutinar les ofertes de Montserrat, Cardona o Sant Benet", explicava ahir a aquest diari Pere Casals, vicepresident primer del patronat de Fira de Manresa.

El 2013, la Fundació Fira de Manresa va modificar els seus estatuts per aixoplugar també la gestió dels recursos turístics de la ciutat (fins llavors, coordinats directament per l'Ajuntament), com són l'Oficina de Turisme i el carrer del Balç, i posar en marxa l'estratègia per a la Manresa del 2022, per a la commemoració del 500 aniversari de l'estada de sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. D'aquesta manera, Fira de Manresa mantenia la coordinació de l'activitat firal de la ciutat i passava a responsabilitzar-se de la gestió turística. Calia, però, tancar l'operació posant-hi al capdavant una persona amb experiència en el sector per complementar el fins ara responsable de la gerència de l'organisme, Joan Haro, que respon a un perfil més tècnic i molt especialitzat en el sector firal. El desembre passat, el patronat de la fundació va decidir posar en marxa el procés de selecció per triar un gerent que assumeixi, principalment, les tasques turístiques, ja que Haro mantindrà l'autonomia en l'organització del calendari de fires de Manresa.

Albert Tulleuda tindrà sota la seva responsabilitat una plantilla de mitja dotzena de persones i haurà de gestionar un pressupost ampliat enguany per l'Ajuntament de Manresa fins als 600.000 euros, dues terceres parts del qual s'ocupen en el vessant firal de la institució.

Segons Pere Casals, el patronat ha valorat especialment de Tulleuda "la seva experiència a Cardona i a Igualada, on va agafar uns valors turístics positius, però desestructurats, i els va potenciar". També s'ha tingut en compte, diu Casals, que "és manresà, coneix Manresa a fons i se l'estima".