La Cooperativa UMAC de Fals celebrarà aquest diumenge els 50 anys amb un seguit d'actes que començaran al matí i duraran fins a mitja tarda i que tindran la presència del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget. L'efemèride arriba en un moment en el qual l'empresa vol créixer en la gestió de terres, sempre que siguin d'associats i estiguin a l'entorn de Fals, segons explica el seu president, Ramon Fàbrega.

La celebració començarà a les 11 del matí amb una missa a l'església del poble, on es recordarà els socis que ja no hi són. Tot seguit la plaça del poble acollirà els parlaments de les autoritats, entre les quals hi haurà, a més de Baiget, el diputat David Bonvehí, el delegat d'Economia a la Catalunya Central, Pep Mas; i l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez; el de Rajadell, Joan Costa, i el d'Aguilar de Segarra, Valentí Riera. Les autoritats, a més, faran una visita a la finca La Torra, epicentre de l'activitat de la cooperativa.

Després dels parlaments, a la plaça de Fals es farà un aperitiu i a les 2 del migdia es farà un dinar al casal social, en el qual es preveu que hi assisteixen, aproximadaments, 160 persones. En la celebració també es veurà un vídeo que repassa la història de l'entitat.

El seu president, Ramon Fàbrega, recorda que va néixer com una cooperativa on els socis compartien i oferien serveis de maquinària. Anys després van comprar la finca La Torra i les del Grau i l'Olivera, que sumen un total de 350 hectàrees al pla de Fals, que gestiona la mateixa cooperativa. A més a més, la UMAC s'encarrega de la gestió d'unes 150 hectàrees que no són de la seva propietat. En aquest sentit, Fàbrega destaca que la cooperativa ha crescut en volum de terres gestionades. Afegeix, però, que la seva voluntat és de créixer en volum sempre que sigui a la zona on estan implantats, però no en xifra de socis, que actualment està a l'entorn de la seixantena.

En l'àmbit ramader, la UMAC explota diferents granges de porcí, en les quals hi ha unes 200 mares, i també granges de vedells, totes de cicle tancat. A més disposen d'un camp solar que produeix energia elèctrica amb 100 quilowats de potència instal·lada.