Un estudi elaborat per la patronal Pimec sosté que Catalunya té poques persones amb una formació de tipus mitjà, com són els cicles formatius de grau mitjà, en relació amb els llocs de treball d'aquest nivell que demanda el mercat laboral.

L'estudi, presentat ahir per la patronal, precisa que el 22,8 % de la població activa catalana té una formació de tipus mitjà, és a dir, que ha completat el batxillerat o bé un cicle formatiu de grau mitjà, malgrat que el 36,5 % dels llocs de treball que es generen actualment a Catalunya són d'aquest tipus, cosa que evidencia una bretxa de 13,7 punts entre les necessitats del mercat laboral i les formatives. Una altra conclusió rellevant de l'estudi és que només el 23,4 % dels llocs de treball que genera el mercat laboral català són de nivell "alt", malgrat que el 40 % de la població activa acredita aquest nivell de formació (formació professional de grau superior, diplomatures, llicenciatures o formació superior). I una tercera aproximació a la realitat del mercat català de treball és que en el sistema productiu català predominen els llocs de treball de baixa qualificació (40,1%), encara que, en consonància, el 37,2 % de la població catalana en actiu té un nivell formatiu que també és baix, grup en el qual s'inclouen aquelles persones que, com a màxim, han completat l'ESO.

Aquest informe, elaborat per l'Observatori de la pime d'aquesta patronal, posa de manifest que la població activa (la que treballa o està buscant ocupació) ofereix un perfil polaritzat a Catalunya: o bé té molta formació o bé molt poca.

El director d'aquest Observatori, Modest Guinjoan, va assegurar que per a un "nivell alt de formació no hi ha tanta demanda (d'ocupació) com la que s'ofereix", i per això es produeix un fenomen de "sobrequalificació i de subocupació", és a dir, que llicenciats ocupin llocs de perfil formatiu mitjà.

El mateix estudi ofereix una comparació en aquest sentit entre Catalunya i vuit petits països europeus: Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa.

En aquests vuit països europeus, de mitjana, els llocs de treball d'alt nivell suposen el 30,4 % del total -set punts més que a Catalunya- i els de tipus mitjà-alt, com tècnics de suport, el 17,1 %, cosa que implica 6,7 punts més que a Catalunya.

En canvi, Catalunya té el 13,7 % més de llocs de treball de qualificació mitjana baixa o directament de baixa qualificació que aquests vuit països.

De fet, el 66,2 % dels llocs de treball a Catalunya són d'una qualificació baixa o mitjana baixa, pel 52,5 % en el cas d'aquests vuit països. Si es compara Catalunya amb un país capdavanter com ara Alemanya, s'aprecia, d'una banda, que el nivell de formació de la primera en la franja d'edat entre els 25 i els 64 anys és 10 punts superior al d'Alemanya (37 %, respecte del 27,1 %).

En canvi, a Alemanya la formació de tipus mitjà és la predominant (59,8 %, pel 20,4 % de Catalunya), i s'adapta molt més a les necessitats que té el mercat laboral alemany, on el 49,6% dels llocs de treball requereix d'una formació de tipus mitjà.

En aquest sentit, Guinjoan va alertar que si no s'hi posa remei i es dóna més pes a la formació de tipus mitjà, Catalunya podria convertir-se en una "fàbrica d'aturats" per als titulats universitaris.