L'economista crítica i catedràtica emèrita d'Economia Aplicada a la UAB Miren Etxezarreta i José Iglesias, economista crític, estudiós i divulgador de la Renda Bàsica, van fer una revisió a fons de la visió capitalista, dissabte passat, en el marc de la Jornada d'Economia Crítica a la fundació La Plana de Santa Maria d'Oló. La trobada va aplegar una cinquantena de persones.

Els dos economistes van intentar dibuixar les desigualtats en la distribució de la riquesa i de les rendes que genera el sistema actual econòmic. Un sistema, van dir, amb una base de producció que genera una distribució asimètrica i desequilibrada entre rics i pobres, fet que dóna lloc a una societat injusta que, al seu parer, ha fracassat socialment, ha fet col·lapsar la idea de democràcia, i ecològicament és, a més, inviable. És per això, van afirmar Etxezarreta i Iglesias, que per a la transformació d'aquestes condicions és necessària la construcció d'alternatives, no pal·liatives sinó de fons. Una construcció que pren forma, van continuar els ponents, a partir de la concreció d'accions i projectes col·lectius, entre els quals van posar d'exemple la mateixa fundació La Plana. El nexe comú d'aquests projectes col·lectius és el fet que des de diferents àmbits es desenvolupen amb una estratègia de base transformadora per a una distribució justa i equilibrada dels recursos i de la riquesa. Entre aquestes alternatives, José Iglesias va aprofundir en la del municipalisme, en la creació d'estructures locals, a petita escala, en què la transformació en xarxa pugui contribuir al canvi.

Segons Etxezarreta i Iglesias, en la línia de pensament i treball del seminari acadèmic Taifa al qual pertanyen, l'alternativa al sistema es troba en el procés de reflexió per impulsar la transformació. És per això que defensen que no funciona imposar una alternativa pensada abans per uns quants. El que és important, van dir els economistes, és començar a fer cadascú allò que el preocupi.

L'organització, que valora com un èxit la jornada, presentarà properament un programa d'activitats d'una setmana que tindrà lloc durant els mesos d'estiu.