El departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya dóna per "eradicat a la pràctica" el cargol poma als arrossars de Pals, al Baix Empordà. La conselleria va convocar aquesta setmana la Taula Sectorial per explicar la situació actual de la presència del cargol poma al delta de l'Ebre i a la zona arrossera de Pals, i les actuacions que s'hi estan duent a terme, acordades en el marc de les dues comissions tècniques per a la lluita contra aquesta espècie invasora.

Les diferents actuacions van encaminades a eradicar la presència del cargol poma a la zona de l'hemidelta dret i evitar-ne l'expansió. A l'hemidelta esquerre, atesa l'elevada presència del cargol poma, s'han aïllat hidràulicament les zones de Catxa i Bassot, per tal d'actuar de forma més intensiva i anar creant, progressivament, zones de no presència en els pròxims anys. Pel que fa a la zona arrossera de Pals, "a la pràctica es pot considerar eradicat, tot i que es continuaran aplicant mesures preventives", van afegir fonts del departament.

En aquest mateix marc, també es va fer el pas de formalitzar la Comissió Tècnica del Cargol Poma de l'Empordà i la Comissió Tècnica del Cargol Poma del Delta de l'Ebre.

Formen part d'aquestes comissions representants del DARP i del departament de Territori i Sostenibilitat, tot el sector de l'arròs, les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), les Organitzacions Professionals Agràries, les Comunitats de Regants, l'IRTA, Seo/Birdlife, l'Associació de Naturalistes de Girona, els Parcs Naturals, Forestal Catalana i el Cos d'Agents Rurals, del DARP.

Val a dir que en les reunions d'aquests comissions tècniques es consensuen totes les actuacions per a la prevenció i la lluita contra el cargol poma.

A la taula també es va presentar els resultats obtinguts en les proves pilot del sembrat d'arròs en sec efectuades per l'IRTA mitjançant ajuts a la innovació concedits pel DARP a la Comunitat de Regants de la dreta de l'Ebre i a la del Molí de Pals.

Aquestes proves, que es van iniciar amb l'objectiu d'obtenir estalvi d'aigua en el conreu de l'arròs, han demostrat que també serveixen per disminuir els danys produïts pel cargol poma, de manera que permeten l'estalvi de llavors, la distribució uniforme de les plantes, un impacte més baix dels vents, menys emissions de gasos d'efecte hivernacle, així com la reducció de mà d'obra durant la fase d'establiment i la possibilitat de reduir les passes del tractor en l'aigua en les zones on s'estaquen, per combatre el cargol poma.

La consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, va assegurar que els resultats obtinguts a Pals donen esperances per tal de poder eradicar la plaga del cargol poma als arrossars del Delta de l'Ebre.