La producció de préssec i nectarina a Catalunya serà una de les més baixes dels darrers anys i se situarà enguany en les 373.950 tones, el 12% inferior que la darrera campanya pels problemes de quallat dels fruits sumats als efectes de gelades durant la primavera i de les darreres pedregades.

A les comarques de Lleida, principals productores de fruita de pinyol de l'Estat, el descens previst serà del 13%, segons les previsions que han presentat aquesta setmana el departament d'Agricultura i Afrucat. Tot i així, s'espera una fruita de bona qualitat -al marge de les zones afectades per la pedra-, a diferència de la que ja estan recollint zones més primerenques de l'Estat com són Andalusia i Múrcia, on hi estan havent problemes de maduració. Quant a preus, Afrucat confia en l'estabilitat dels mercats i adverteix que una tercera campanya consecutiva amb els preus al mateix nivell o per sota dels costos de producció seria "insuportable" per a molts productors.

Sobre la reducció de préssec i nectarina a Catalunya, destaca sobretot la davallada que patirà la pavia o préssec groc, que serà del 29% per les arrencades sistemàtiques dels darrers anys. Per varietats, la producció de nectarina serà de 154.050 tones; la de préssec roig o rodó, de 96.700 tones; la de préssec pla, de 108.500 tones, i la de pavia o préssec groc caurà fins a les 14.700 tones.

Per demarcacions, a les comarques de Lleida s'espera una producció de 330.800 tones de fruita de pinyol, el 13% inferior que al 2015; a Tarragona serà d'unes 35.000 tones (-3%); a Barcelona, de 1.920 tones (-9%), i a Girona la producció serà el 13% inferior i se situarà a l'entorn de les 1.900 tones. Les causes d'aquest descens, tot i que enguany han entrat en producció 1.500 noves hectàrees de fruita de pinyol a Catalunya, cal buscar-les sobretot en el fet que ha estat un any atípic quant a condicions meteorològiques, amb un hivern càlid i fortament variable, que s'ha traduït en una floració llarga i desigual amb quallats deficients i arbres que s'han aclarit per si sols. A més, cal afegir-hi alguna gelada que ha afectat els arbres durant la primavera i que farà retardar la campanya entre 4 i 7 dies- i les darreres pedregades a la plana de Lleida, com les dels dies 22 i 29 de maig, segons ha explicat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

Al conjunt d'Europa, la previsió indica una caiguda de la producció del 5% respecte de la darrera campanya. Per primer cop, l'estat espanyol -amb 1.356.000 tones previstes (-6%)- serà el primer productor de fruita de pinyol per davant d'Itàlia, on les afectacions situaran la producció en 1.259.000 tones. A Grècia, la previsió parla de 567.000 tones, i a França, de 208.000. Cal remarcar, però, que la manca de fred durant l'hivern que no ha tingut lloc a la zona de Lleida ha provocat un avançament de la collita i una minva en la producció a les zones del sud de l'Estat com Andalusia i Múrcia, on ja estan collint.

El fet que a Catalunya es prevegi un retard en l'inici de la campanya d'entre 4 i 7 dies farà que no es produeixin superposicions de producció entre el sud i el nord peninsular com va passar fa dos anys. A més, la qualitat de la fruita d'os catalana serà bona aquesta campanya -al marge de l'afectada per pedregades-, ja que la de les zones més primerenques de l'estat espanyol està presentant problemes per maduració del fruit, cosa que en farà disminuir la producció.

El president d'Afrucat, Francesc Palau, ha advertit que una nova campanya amb els preus al mateix nivell o per sota dels costos de producció, com ja ha passat en les dues darreres, seria "insuportable per al sector".

Per la seva part, Manel Simon s'ha mostrat "moderadament optimista", i ha apuntat que s'espera una estabilització dels mercats pel que fa a preus, tot i remarcar que caldrà veure com evoluciona el mercat setmana a setmana per poder determinar si la davallada productiva s'acaba traduint en un repunt dels preus al mercat. Així mateix, ha explicat que la campanya al sud de l'Estat ha començat amb preus "moderadament correctes".