El 85,7% de les empreses que innoven a Catalunya preveu augmentar la seva facturació aquest 2016 i el 71,2% millorarà la seva productivitat, mentre que el 38,2% afirma que crearà nous llocs de treball. Aquesta és una de les principals dades que recull la segona edició del Baròmetre de la Innovació a Catalunya, una enquesta elaborada per la Generalitat per prendre el pols a la innovació a les empreses, i que revela que més de la meitat de les companyies catalanes (54%) ha fet alguna activitat innovadora el 2015.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va presentar ahir els resultats del baròmetre, va destacar la importància de la innovació com element clau perquè les empreses siguin més productives i acabin creant així més ocupació i de millor qualitat.

Aquesta radiografia de l'entramat empresarial català revela que el percentatge de companyies que innoven s'ha reduït del 56,8% al 54% en un any, un descens que la directora general d'Indústria, Núria Betriu, no veu rellevant en no ser "significatiu estadísticament", pel que destaca el manteniment de l'aposta de les empreses per la innovació.

L'informe apunta que el 56% de les empreses innovadores han destinat el 2015 més recursos a la innovació que el 2014, mentre que el 37,1% han invertit els mateixos i el 6,9% han reduït aquestes partides. Per sectors, les empreses industrials innoven més que les de serveis, ja que el 68% de les primeres ha realitzat algun tipus d'innovació mentre que aquest percentatge baixa al 51,9% entre les dedicades als serveis quan el 2014 suposaven el 54%. La innovació que es realitza es concentra bàsicament en els mètodes d'organització (72,1%), en la creació de productes i serveis nous o millorats (71%) i a trobar noves tècniques de producció i nous models de gestió del procés (62,3%). Respecte a l'R+D (Investigació més Desenvolupament), creix el nombre d'empreses que aposten per aquesta inversió a Catalunya, al passar del 19,6% el 2014 al 24,1% el 2015, mentre que les companyies preveuen créixer fins al 25% el 2016, fet que suposa una de cada quatre. En aquest apartat, destaca l'augment de les empreses industrials que inverteixen en R+D, que passa del 28,8% al 37,3%, mentre que també puja, encara que menys, en el sector serveis, del 17,7% al 21,3%.

Baiget va subratllar la importància de continuar invertint en el foment de la innovació i va concretar que el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2016 preveu un augment del 73% en aquesta partida, al passar de 20 a 35,5 milions d'euros. En el cas que els comptes no puguin ser aprovats per falta de suports al Parlament, el conseller va dir que el principal perjudicat serà el centre tecnològic Eurecat, eina creada per ajudar les pimes a innova, i del qual forma part el CTM de Manresa.