Els avenços aconseguits ahir en la negociació del nou conveni col·lectiu de Seat van portar els dos principals sindicats, CCOO i UGT, a desconvocar la vaga prevista per als caps de setmana de juny i juliol als centres de Martorell, Zona Franca i el Prat.

En l'última reunió de negociació celebrada ahir, la que feia número dotze, la direcció i els dos sindicats van acostar posicions en els aspectes que els separaven fins al punt que l'empresa es va comprometre a lliurar als representants dels treballadors un text definitiu el pròxim dia 16 que podria ser acceptat per aquests.

El president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, va explicar que a la reunió s'havien fet "avenços definitius", fet que permet tant desconvocar les aturades del juny i juliol com pensar ja en un acord final. Carnero va admetre que la negociació havia avançat en sentit positiu després de la reunió que els dirigents sindicals van mantenir fa pocs dies amb el president de Seat, Luca de Meo. "La direcció accepta finalment gairebé el cent per cent dels punts recollits en la plataforma conjunta de propostes per negociar que vam presentar CCOO i UGT", va assegurar el dirigent sindical.

El comitè d'empresa analitzarà el text definitiu que presenti l'empresa i, si està d'acord, aquest serà portat a una assemblea d'afiliats que haurà de ratificar l'acord per al nou conveni, que regirà per als pròxims cinc anys.

Els dos principals sindicats havien convocat la vaga de caps de setmana per pressionar precisament la direcció en la negociació del conveni, ja que no apreciaven avenços importants després de cinc mesos de converses. Entre les mesures més destacables, el nou conveni recull el repartiment de beneficis entre els treballadors, que rebrien una bonificació d'un 8 % a partir dels cent milions d'euros de guanys, que es quedaria en el 2 % si no s'arriba a aquesta xifra.

Un portaveu de l'empresa va assegurar que després de la reunió d'ahir "estem molt més prop d'un acord per al nou conveni col·lectiu".

La companyia automobilística, que compta amb 12.753 treballadors, va guanyar l'any passat sis milions d'euros després d'anys de pèrdues.