La compravenda d'habitatges va pujar a Catalunya a l'abril el 24,6% en relació amb el mateix mes de l'any passat, amb un total de 5.465 operacions, segons les dades provisionals fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. Aquest increment se situa per sota del que s'ha registrat a l'estat, que va ser del 29% i un total de de 35.199 pisos venuts. Del total d'operacions fetes a Catalunya, 4.770 van correspondre a habitatge lliure (87,3%) i 695 a habitatge protegit (12,7%). Un 86% van ser habitatges de segona mà (4.695) i la resta (770), pisos nous.

Al conjunt de l'estat, la compravenda d'habitatges es va disparar fins al mes de març el 20,7%, un creixement que no s'observava en un primer trimestre de l'any des de 2010, segons el Ministeri de Foment, tot això en un trimestre en què el preu ha pujat el 6,3%, el major repunt des del tercer trimestre del 2007, d'acord amb l'INE.

Quant a les dades del mes d'abril, les operacions de compravenda van augmentar el 29% enfront del mateix mes de l'any passat, la major pujada des d'agost del 2010, en comptabilitzar-se 35.199 operacions inscrites, la major xifra que es registra des del febrer del 2013, d'acord amb l'Institut Nacional d'Estadística.

Encara que ambdues fonts utilitzen metodologies diferents en el càlcul, les estadístiques publicades ahir posen de manifest la "bona salut" que experimenta el sector immobiliari, que després de tocar terra s'encamina amb pas ferm cap a la seva estabilització, encara que molts experts sostenen que és aventurat parlar de recuperació.

Tot i el creixement registrat en el primer trimestre, el nombre de compravendes entre gener i març és el 58% inferior als màxims trimestrals que es registraven el 2006, quan en els últims quatre mesos de l'any van arribar a superar les 248.258 operacions, d'acord amb el Ministeri de Foment.

Les transaccions de segona mà van ser les que van tibar de les vendes en concentrar el 89,2%, i els estrangers residents a Espanya van aglutinar el 24,8% de les compravendes, que en el seu conjunt van augmentar en totes les comunitats menys a Navarra, segons la mateixa font.

L'INE, per la seva banda, sosté que les compravendes han crescut en 19 dels 20 últims mesos i el 13,8% des de començaments de l'any. També recull el primer increment de les transaccions d'habitatge nou després de 23 mesos seguits caient. Així mateix, registra un creixement del preu de l'habitatge del 6,3% fins al març, sumant ja vuit trimestres consecutius a l'alça. El preu va pujar en totes les comunitats, encapçalades per Madrid, on es va encarir el 9,7%, i les Balears, on es va incrementar el 8,8%.

Des de Fotocasa insisteixen que el mercat avança a dues velocitats i el comportament dels preus i de les compravendes seguirà sent molt desigual. Tot i que el sector s'està normalitzant després de vuit anys, afegeixen, és aviat per parlar de recuperació.

Idealista, per la seva banda, sosté que l'increment de les transaccions confirma el bon estat de salut del mercat immobiliari i posa de manifest que, després de la crisi, el sector ha recuperat la normalitat, tot i que les xifres estan encara molt lluny de les que es van aconseguir en els anys més durs de la bombolla.

Pisos.com, per la seva banda, assegura que la demanda particular no s'ha deixat influir per la incertesa política i que tot sembla indicar que ens trobem davant una tirada de la demanda, que clarament es veu reflectida en l'augments de preus.

Per al conjunt de l'any, Servihabitat preveu que la compravenda d'habitatges a l'estat creixi el 10% interanual, fins a superar les 440.000 unitats, i que el preu mitjà ho faci al voltant del 3,8%. Recentment va ser el BBVA que va assenyalar que l'evolució del preu de l'habitatge en el que portem d'any constata la recuperació del sector.

Des de la patronal de promotors APCE, subratllaven a més que l'estoc d'habitatges que s'arrossegaven des de la crisi s'ha anat absorbint gradualment i que en zones concretes com Madrid, Barcelona i la Costa del Sol pràcticament ja no en queda.

La bona marxa del sector, assenyalaven, està donant suport a l'activació de la demanda embassada dels últims anys, a l'augment de la inversió i a la reactivació del finançament hipotecari.