El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, va descartar ahir, a Manresa, que el bloqueig dels pressupostos de la Generalitat per al 2016 tingui una gran afectació als programes de suport a l'empresa que impulsa i porta a terme el seu departament.

En declaracions als mitjans de comunicació després un esmorzar empresarial a la Cambra de Comerç de Manresa, Aregio va assegurar que el revés als comptes "no afectarà gaire" programes de suport a la indústria del seu Departament, tot i que va reconèixer que s'haurà de produir "una resituació econòmica" que espera que "afecti el mínim" les diferents partides.

En aquest sentit, però, va deixar clar que rebutjar els comptes "té unes conseqüències" i que qui "els rebutja, n'ha de ser conscient", en referència a la CUP.

D'altra banda, Aregio va situar el sector industrial en un "escenari postcrisi". En aquest sentit va avançar que el pacte nacional per a la indústria que aviat hauria d'arribar al Parlament, ja deixa enrere la crisi. En aquesta línia, Aregio va instar les empreses a situar-se en "una línia de creixement i passar a l'atac" i donar per superada l'etapa "de tancaments i replegament" i va remarcar que en els darrers anys, l'economia bagenca s'ha anat recuperant.

Per situar-se en aquest nou escenari, Aregio va insistir en la necessitat que les empreses apostin per la "formació, la innovació i la internacionalització", que són els principals àmbits en els quals es dirigirà el nou pacte per a la indústria que espera dissenyar amb tots els agents implicats.

En la seva intervenció davant dels empresaris, Aregio va posar en valor la recerca que es fa a Catalunya, que representa l'1% de la ciència que es crea al món mentre que la població catalana és el 0,1% de la població mundial. Va afirmar també que el país comença a ser reconegut per la seva recerca i capacitat tecnològica, fet que el situa a la quarta posició europea en volum d'inversió atreta el 2015.

El secretari d'Empresa i Competitivitat va anunciar la voluntat del Govern d'implicar-se en l'impuls de projectes empresarials amb possibilitats de creixement a través d'Avançsa i d'una nova línia d'ajuts per a la renovació tecnològica a la indústria, dotada amb 15 milions d'euros. També s'ha manifestat clarament a favor de la simplificació administrativa, afirmant que "simplificar no vol dir perdre seguretat, sinó tenir confiança en l'administrat".

Pel que fa a la comarca del Bages, Aregio va destacar que actualment s'està recuperant després de la crisi i que té un teixit industrial competitiu i diversificat. En aquest sentit, va assenyalar el pla Phonenix d'Iberpotash com un dels grans projectes de futur de la comarca.