Catalunya recuperarà el 2017 el nivell de PIB que tenia el 2007, segons posa de manifest la Memòria Econòmica de Catalunya de l'any 2015, elaborada pel Consell General de Cambres de Catalunya. La memòria, presentada ahir, sosté que, en termes de creixement de PIB, la dècada que va del 2007 al 2017 ha resultat "perduda", va assegurar la directora d'aquest estudi, Carme Poveda, que va afegir que, en canvi, només s'han recuperat el 26 % dels llocs de treball perduts durant la crisi econòmica.

La Memòria Econòmica de Catalunya és un compendi d'indicadors econòmics sobre l'evolució de l'economia catalana el 2015, quan va experimentar el millor balanç dels últims vuit anys. L'informe ressalta, en aquest sentit, que tant les exportacions catalanes com el turisme o bé les inversions estrangeres van marcar l'any passat un rècord. En concret, les exportacions catalanes van augmentar el 50 % entre l'any 2009 i el 2015, mentre que el turisme estranger va repuntar un 38 % en aquell mateix període. Quant a l'evolució de l'economia, la memòria recorda que, segons la Generalitat, el PIB català creixerà un 2,9 % aquest any i un 2,7 % el 2017.

D'una altra banda, l'estudi posa de manifest que la inversió estrangera a Catalunya va experimentar un salt a partir de l'any 2010, i que el 2015 va tornar a tocar màxims, igual que llavors.

Per sectors econòmics, apunta que la construcció va registrar el 2015 la primera taxa positiva en vuit anys, si bé aquest sector, que en els anys del 'boom' havia suposat el 12 % del PIB català, ara només representa un 4,7 %. Quant als serveis i la indústria, van créixer a taxes accelerades el 2015, per segon any consecutiu, si bé la indústria va generar la meitat de l'ocupació el 2015.

Respecte a la competitivitat de l'economia catalana, l'estudi constata que Catalunya n'ha guanyat els últims anys, però bàsicament gràcies a l'ajust dels preus i dels costos laborals.

Entre els reptes que afronta l'economia catalana que apunta l'estudi estan augmentar la productivitat, reduir les desigualtats creant ocupació o bé fer compatible el creixement econòmic amb la reducció del dèficit o del deute.

D'altra banda, el catedràtic de la UPF Oriol Amat va presentar l'apartat de la memòria dedicat a l'evolució de l'empresa catalana, que va créixer amb un patró d'equilibri adequat, segons l'expert. El 2015 va millorar la rendibilitat financera de l'empresa catalana gràcies a la major activitat i a una major eficiència en la gestió, cosa que va compensar la reducció dels marges. Amat també ha destacat que el 2015 Catalunya va augmentar en un 1,4 % el seu nombre d'empreses, que es va situar en les 594.498, mentre que en el període que va del 2007 al 2014 es van perdre un 5,6 % d'empreses.