El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va negar ahir que a Catalunya hi hagi una "fugida d'empreses" per culpa de procés sobiranista, una idea que va titllar de "falsa".

Durant l'acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya (vegeu pàgina 23) el President va sortir així al pas d'aquesta tesi, avalada aquesta setmana per la patronal Foment del Treball, que va opinar que el sobiranisme ha allunyat inversions i empreses de la comunitat catalana.

El president català va assegurar que Catalunya va perdre el 2015 un total de 815 domicilis fiscals, el 0,32% del total d'empreses amb assalariats, i que a la Comunitat de Madrid -"on no em consta que hi hagi un procés sobiranista", va dir- es van perdre un total de 1.035, el 0,50 % del total, pel que va concloure: "Hi va haver molta més fugida d'empreses a Madrid que a Catalunya". En aquesta línia, va lamentar que, "a vegades", amb "lleugeresa", es propagui aquesta brama que no ajuda "a generar un clima de confiança" que sí que tenen les inversions estrangeres.

D'altra banda, Puigdemont va destacar la "robustesa" de l'economia catalana, si bé va fer una crida a no caure en la "complaença", i va reivindicar la dinàmica positiva de l'economia catalana malgrat les dificultats externes i les d'"ordre intern", va assegurar en al·lusió als obstacles que, segons el seu parer, posa l'Estat. En aquesta línia, va assegurar que la Generalitat ha hagut de reduir la seva despesa el 13,7% entre el 2010 i el 2015 i que, per contra, l'administració central ho ha elevat el 4,2 % en aquell mateix període, i va denunciar que el govern fa dos anys i mig que permet que el sistema de finançament de les comunitats segueixi "caducat". Malgrat celebrar que s'hagi desencallat la construcció del nou accés sud ferroviari del Port de Barcelona, va assegurar que el balanç d'inversions de l'Estat en infraestructures a Catalunya continua sent "desproporcionat". Malgrat totes aquestes dificultats, Puigdemont va assegurar que les dades de l'economia catalana en termes de PIB o de taxa de desocupació són millors que els de la mitjana espanyola.