La mútua Mutuacat (l'antiga Mútua Manresana), Ca l'Arpellot de Grup Llobet, la igualadina Ultramagic i l'esparreguerina Caviaroli van ser entre les empreses reconegudes anit en el marc dels premis Pimes 2016 que atorga la patronal de la petita i la mitjana empresa Pimec. Els guardons, que destaquen les millors iniciatives empresarials que s'han dut a terme a Catalunya durant el darrer any i que aquest 2016 arriben a la seva 29a edició, van ser lliurats en el transcurs d'un sopar a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Mutuacat va ser guardonada amb el Premi a la Qualitat Lin-güística el Món Empresarial pel "procés de renovació absolut amb el canvi de denominació, amb un compromís sòlid, social i empresarial envers la llengua catalana, a més d'una renovació de tota la imatge corporativa amb una especial cura per la llengua", segons el veredicte del jurat.

L'empresa d'assegurances de salut sense ànim de lucre va néixer a la capital del Bages el 1969 com a Mútua Manresana. Des dels seus orígens, el català ha estat la llengua utilitzada habitualment a la mútua, que avui disposa d'un servei propi d'assessorament lingüístic.

El Premi a la Diplomàcia Empresarial Catalana va ser per a Ultramagic. L'empresa impulsada el 1984 pels germans Josep Maria i Carles Lladó s'ha convertit en una de les empreses en la fabricació i venda de globus aerostàtics. Amb les instal·lacions ubicades a l'aeròdrom Igualada-Òdena, fabrica més de 100 globus l'any i destina a l'entorn del 80% a l'exportació. El premi vol reconèixer "el seu creixement amb solidesa fins a disposar d'una plantilla de més de 40 persones qualificades i dedicades a la seva feina, així com d'una xarxa de distribuïdors arreu del món que ofereix una atenció directa al consumidor".

Ca l'Arpellot, per la seva banda, va ser reconeguda dins el bloc de pimes més competitives amb el Premi al Comerç més Competitiu. De l'empresa de Grup Llobet es valora el fet de ser "el primer supermercat saludable" i que "treballa per fomentar l'educació en alimentació". Ca l'Arpellot, que va néixer fa dos anys, ja té tres establiments (Manresa, Navàs i Gironella) i una botiga on-line. Grup Llobet té gairebé 300 empleats, amb una forta implantació a la Catalunya Central.

Dins la mateixa categoria, l'esparreguerina Caviaroli rep el Premi a la Microempresa més Competitiva. El jurat en destaca el "compromís amb la innovació i la qualitat que s'ha materialitzat en la seva primer família de productes, el caviar d'oli d'oliva". Durant el 2015, l'empresa ha fet un important esforç en l'àmbit del desenvolupament de productes i tecnologies, reconeix el jurat del guardó. A més, l'any passat l'empresa va iniciar l'exportació dels seus productes a Mèxic i Tailàndia. Caviaroli ha signat un acord amb Cellers Avustvs Forvm per desenvolupar productes basats en els seus vinagres i ha signat un contracte amb el cuiner Albert Adrià per fer una nova línia de productes basats en l'esferificació.

També es va premiar Cèsar Molins, director general d'Ames (Medalla al Reconeixement Empresarial), El Nacional i El Confidencial (Millor Treball Periodístic en temes empresarials), Gremi de Restauració de Barcelona (Reconeixement en el Comerç), Gremi d'Ascensors de Catalunya (Col·laboració Empresa-Formació Professional), Manufactures Arpe (Premi Fundació Pimec als Valors d'Empresa), Mexacover (Petita Empresa Més Competitiva) i Cricursa (Premi a la Mitjana Empresa més Competitiva).

Durant el seu parlament, el president de Pimec, Josep González, va alertar que "tenim un desfasament important entre la formació que necessiten les empreses i la que tenen les persones i, per ser concrets, sobren persones amb formació superior i en falten moltes amb FP". Segons González, hi ha una manca d'encaix permanent entre oferta i demanda i això és un seriós avís per als governants i també per als pares i mares que tenen l'opció d'orientar la formació dels seus fills". González va recordar que enguany "Pimec s'ha pronunciat a favor de revisar el salari mínim interprofessional", i va assegurar que "creiem que cal una revisió a fons, i amb consens, de l'esquema de relacions entre empresa i treballador", a més reclama solucionar un qüestió de gran calat econòmic i polític com és el dèficit públic.