El Banc Central Europeu (BCE) ha posat en marxa la primera de les quatre noves operacions de liquiditat a quatre anys amb la qual els bancs es podran refinanciar al 0%.

Aquesta operació, que es va anunciar ahir, dóna poc marge de sol·licitud als bancs, que podran demanar els préstecs fins avui a les 7.30 hores GMT, el mateix dia en què se celebra el referèndum al Regne Unit per decidir si romandre o sortir de la Unió Europea. Un cop rebudes totes les sol·licituds, el BCE publicarà els resultats de la subhasta el divendres a les 9.30 h.

Es tracta d'una nova operació de refinançament que vencerà el 24 de juny de 2020, si bé els bancs podran retornar els préstecs abans, en concret, el 27 de juny de 2018. La taxa d'interès per a aquesta operació de liquiditat serà l'equivalent al de les operacions principals de refinançament, és a dir, les subhastes setmanals al moment de l'adjudicació, que actualment és del 0%. A més, els bancs que hagin donat una prestació suficient a l'economia real entre l'1 de febrer del 2016 i el 31 de gener del 2018 seran remunerats amb el 0,4%, un percentatge que equival a la taxa d'interès dels dipòsits del BCE.

Hi haurà tres operacions més

A banda d'aquesta primera operació, el Banc Central Europeu en preveu posar en marxa tres més, de cara al setembre i al desembre del 2016, i el març del 2017. D'aquesta manera, el BCE vol oferir unes condicions de finançament atractives per als bancs a llarg termini, amb l'objectiu que d'aquesta manera contribueixin amb préstecs a l'economia real, a les empreses i a les llars, per bé que en queden excloses les hipoteques, per evitar bombolles en el sector immobiliari. A més, amb aquesta i d'altres mesures no convencionals de política monetària, el BCE vol portar la inflació des del -0,1% on es troba actualment, fins a uns nivells propers al 2% a mitjà termini.

Experts del Commerzbank preveuen que la demanda en aquesta primera operació a quatre anys no serà molt elevada (aproximadament d'uns 50.000 milions d'euros nets), tenint en compte que hi ha un excés de liquiditat al mercat, i que falten alternatives per fer alguna cosa amb els diners.