La Cambra de Comerç de Barcelona reclama al govern central que els interessos de demora tributaris segueixin sent deduïbles, ja que en els últims mesos els canvis de criteri sobre la seva deducció han perjudicat les empreses, en no quedar garantit el principi de seguretat jurídica en la interpretació i aplicació de les normes. Segons assenyala la Cambra en un comunicat, l'Agència Tributària i la Direcció General de Tributs discrepen a l'hora de considerar si aquests interessos han de ser o no deduïbles.

Les mateixes fonts asseguren que la consideració dels interessos de demora com una despesa financera queda fundada en la sentència del Tribunal Constitucional de 1990, a la Llei General Tributària i també en la normativa comptable de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC).

Fonts de l'ens empresarial també recorden que des de l'entrada en vigor de la Llei de l'Impost de Societats (LIS) 43/1995, la deducció dels interessos de demora tributaris no havia generat fins ara cap tipus de controvèrsia, perquè resulta coherent amb la seva naturalesa econòmica i jurídica.

Per a la Cambra de Comerç barcelonina, "es tracta, d'una banda, d'una despesa financera i, per l'altra, d'una indemnització la finalitat de la qual és compensatòria i no punitiva".

En aquest sentit, segons la Cambra, la normativa comptable qualifica els interessos de demora com una despesa financera i la doctrina del Tribunal Constitucional sosté la naturalesa compensatòria i no punitiva d'aquests interessos.