Les comarques del Berguedà i de l´Anoia són aquelles del conjunt del país en què el pes dels afiliats estrangers respecte del total és menor, segons es desprèn de l´estadística feta pública per l´Idescat, que per primera vegada publica dades municipals i comarcals d'afiliats a la Seguretat Social per sexe, edat i nacionalitat, segons residència. El març del 2016 constaven al Berguedà un total de 781 afiliats estrangers, d´un total de 14.367, el que representa el 5,4%. En el cas de l´Anoia, eren 2.483 els estrangers afiliats a la Seguretat Social sobre 41.280, el 5,6%. Aquestes dades contrasten amb el 25,9% de la Segarra, el 19,7% de l´Alt Empordà, el 16,8% del Barcelonès i el 16,6% del Pla d´Urgell, les comarques del país amb més afiliació forània.

En el conjunt català, el 87,9% dels afiliats a Catalunya tenen la nacionalitat espanyola. L´augment interanual dels afiliats estrangers (7,4%) és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola (2,9%), tal com ha passat durant el darrer any. L´Idescat recorda, però, que fins a inicis del 2015 l´evolució dels afiliats estrangers havia estat força més negativa que la dels espanyols, i que no recuperen taxes positives fins tres trimestres més tard que els afiliats espanyols.

Pel total d´afiliats, el març va créixer en termes interanuals en el conjunt de comarques centrals, excepte a la Cerdanya, que va ser una de les úniques cinc del país (amb Alta Ribagorça, Aran, Pallars Jussà i Terra Alta) on les afiliacions van retrocedir, el 0,1%. A l´Alt Urgell va créixer l 0,5%, el 3,6% a l´Anoia, i el 3% al Berguedà i al Solsonès. El creixement mitjà català va ser del 3,5%. A l´estadística de l´Idescat no figura la comparativa del Bages ja que les d´aqeusta comarca, com les d´Osona i el Vallès Oriental, no són directament comparables amb les d´un any enrere, a causa de la creació del Moianès l´abril del 2015.

L´anàlisi per edats de l´afiliació a les comarques centrals respecte del conjunt català revela que el Moianès és el territori amb el percentatge d´afiliats més elevat en la franja d´entre 45 i 54 anys, amb el 29% sobre el total, mentre que l´Anoia i el Bages (amb el 14,6% i 15,8%, respectivament) figuren entre les vuit comarques del país amb menys afiliats en la franja d´edat de més de 55 anys. D´altra banda, el Berguedà és la tercera comarca (per darrera d´Osona i el Gironès) amb més afiliació en la franja més jove, fins als 30 anys. Per sexes, només l´Alt Urgell presenta, al territori interior, un percentatge de dones afiliades més elevat que el d´homes respecte de la mitjana catalana (que era del 46,6%). L´Anoia (43,7%) i el Solsonès (43,9%) són les més allunyades de la mitjana en el conjunt de comarques centrals