Berguedà i Anoia són les comarques catalanes amb menys afiliats estrangers

El nombre d´afiliacions creix a totes les comarques centrals, excepte a la Cerdanya

29.06.2016 | 22:20

Les comarques del Berguedà i de l´Anoia són aquelles del conjunt del país en què el pes dels afiliats estrangers respecte del total és menor, segons es desprèn de l´estadística feta pública per l´Idescat, que per primera vegada publica dades municipals i comarcals d'afiliats a la Seguretat Social per sexe, edat i nacionalitat, segons residència. El març del 2016 constaven al Berguedà un total de 781 afiliats estrangers, d´un total de 14.367, el que representa el 5,4%. En el cas de l´Anoia, eren 2.483 els estrangers afiliats a la Seguretat Social sobre 41.280, el 5,6%. Aquestes dades contrasten amb el 25,9% de la Segarra, el 19,7% de l´Alt Empordà, el 16,8% del Barcelonès i el 16,6% del Pla d´Urgell, les comarques del país amb més afiliació forània.

En el conjunt català, el 87,9% dels afiliats a Catalunya tenen la nacionalitat espanyola. L´augment interanual dels afiliats estrangers (7,4%) és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola (2,9%), tal com ha passat durant el darrer any. L´Idescat recorda, però, que fins a inicis del 2015 l´evolució dels afiliats estrangers havia estat força més negativa que la dels espanyols, i que no recuperen taxes positives fins tres trimestres més tard que els afiliats espanyols.
Pel total d´afiliats, el març va créixer en termes interanuals en el conjunt de comarques centrals, excepte a la Cerdanya, que va ser una de les úniques cinc del país (amb Alta Ribagorça, Aran, Pallars Jussà i Terra Alta) on les afiliacions van retrocedir, el 0,1%. A l´Alt Urgell va créixer l 0,5%, el 3,6% a l´Anoia, i el 3% al Berguedà i al Solsonès. El creixement mitjà català va ser del 3,5%. A l´estadística de l´Idescat no figura la comparativa del Bages ja que les d´aqeusta comarca, com les d´Osona i el Vallès Oriental, no són directament comparables amb les d´un any enrere, a causa de la creació del Moianès l´abril del 2015.

L´anàlisi per edats de l´afiliació a les comarques centrals respecte del conjunt català revela que el Moianès és el territori amb el percentatge d´afiliats més elevat en la franja d´entre 45 i 54 anys, amb el 29% sobre el total, mentre que l´Anoia i el Bages (amb el 14,6% i 15,8%, respectivament) figuren entre les vuit comarques del país amb menys afiliats en la franja d´edat de més de 55 anys. D´altra banda, el Berguedà és la tercera comarca (per darrera d´Osona i el Gironès) amb més afiliació en la franja més jove, fins als 30 anys. Per sexes, només l´Alt Urgell presenta, al territori interior, un percentatge de dones afiliades més elevat que el d´homes respecte de la mitjana catalana (que era del 46,6%). L´Anoia (43,7%) i el Solsonès (43,9%) són les més allunyades de la mitjana en el conjunt de comarques centrals

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?
Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?

Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?

Ocupació ha anunciat que al desembre necessitarà 8.700 milions d'euros més i al gener, 1.000

Tecnical i SMC apropen a Manresa la nova indústria 4.0

Tecnical i SMC apropen a Manresa la nova indústria 4.0

Un centenar de persones d´una cinquantena d´empreses de la Catalunya central assisteixen a una...

Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

El CTM coordina a Catalunya un pla subvencionat per la UE que aplega 24 municipis europeus

La pensió és l´únic ingrés que tenen 7 de cada 10 jubilats a Espanya

La pensió és l´únic ingrés que tenen 7 de cada 10 jubilats a Espanya

La despesa mitjana mensual dels pensionistes espanyols se situa en 953 euros

Enllaços recomanats: Premis cinema