CaixaBank encara a partir d'avui una nova etapa amb el nomenament del seu fins ara economista cap, Jordi Gual, com a president no executiu de l'entitat en substitució del manresà Isidre Fainé, que finalment ha optat per seguir al capdavant de la Fundació Bancària La Caixa.

Com a president no executiu, Gual (Lleida, 1957) tindrà a CaixaBank un perfil més institucional, de manera que les funcions executives recauran de facto en l'actual conseller delegat, Gonzalo Gortázar. Tots dos són homes de confiança d'Isidre Fainé, que a més de la Fundació Bancària, que és la primera accionista de CaixaBank, presidirà CriteriaCaixa, el hòlding de participades del grup.

CaixaBank i la Fundació Bancària celebraran avui dos consells d'administració per donar llum verd a la reorganització de la cúpula del grup, que ha hagut d'adoptar aquests canvis per adaptar-se a la llei espanyola de fundacions bancàries, aprovada a instàncies de les autoritats comunitàries.

El nomenament de Gual, que avui també haurà de ser nomenat conseller del banc, ja que actualment no forma part del màxim òrgan de govern de l'entitat, té l'aval de Fainé i el vistiplau del Banc d'Espanya i dels supervisors europeus.

Això no obstant, l'aprovació formal del Banc Central Europeu (BCE) i del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) pot trigar unes setmanes a fer-se efectiva, de manera que fins aleshores ocuparà la presidència de CaixaBank de forma provisional el vicepresident Antoni Massanell.

Encara que el seu nom no figurava a la llista de possibles successors de Fainé a CaixaBank, l'elecció de Gual, un economista de prestigi reconegut i amb una àmplia trajectòria tant en el sector bancari com a la Comissió Europea, ha estat ben rebuda en cercles econòmics i polítics, que han valorat la seva experiència i la seva adequació al perfil de president bancari que demana el BCE.

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va valorar el seu nomenament i va destacar que és "un economista excel·lent", amb el qual fa anys que manté una bona relació. "És un economista molt bo i creiem que això es notarà en positiu, continuant la labor que estan fent les entitats financeres al país", va apuntar Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio.

De la seva banda, el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, va declarar que Gual és un directiu amb un bon coneixement de la situació econòmica, de la macroeconomia i amb bones relacions amb les institucions europees, "i aquest n'és el resultat". A més, va dir que coneix personalment Gual des de fa molts anys, hi té bona relació i és "molt competent".

El tàndem Gual-Gortázar assumirà les regnes de CaixaBank en un context no exempt de reptes importants, marcat per la incertesa política i financera i una fràgil recuperació econòmica a escala global. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que ha enfonsat les borses i, especialment, la cotització dels bancs, els baixos tipus d'interès, que tensen els marges de les entitats, o les exigències reguladores més elevades del sector financer marcaran el camí de la nova cúpula de CaixaBank els pròxims mesos.