La Cooperativa de Salelles és una de les poques del país que elabora pinso ecològic. Va començar el 2004 per abastir petits ramaders del Pallars i, des de llavors, la demanda ha anat creixent fins al punt que, ara, la planta ven entre 800 i 1.000 tones de pinso ecològic al mes, el 80%, a Catalunya.

Per donar resposta a aquest increment, la cooperativa invertirà 350.000 euros per doblar les instal·lacions dedicades a la producció de pinso ecològic, segons ha explicat el seu gerent, Josep Oliveras. Els treballs, que es preveuen enllestir en tres mesos, permetran obrir les portes a nous mercats. L'aposta pel consum ecològic ha fet créixer el volum de negoci de la cooperativa, que ha decidit fer un pas endavant i doblar l'espai dedicat a la producció d'aquest tipus d'alimentació animal.

Les obres consistiran en l'ampliació de la planta, especialment la zona d'embalatge, que permetrà produir més ràpid i obrir portes a nous mercats. De fet, ja s'han començat a fer contactes amb ramaders estrangers. Aconseguir la matèria primera és una de les principals dificultats per produir pinso ecològic, segons Oliveras.

"El cultiu ecològic a Catalunya no és suficient per abastir tota la demanda; es produeix cereal de secà com l'ordi, la civada o el blat, però encara és molt minoritari", ha dit. Oliveras ha explicat que la principal dificultat és amb el blat de moro, ja que n'hi ha molt de transgènic i contamina els camps ecològics més propers. "El cultiu ecològic és més complicat perquè no s'hi pot fer servir cap mena d'adobs, ni herbicides ni insecticides químics. A més, quan es vol fer la reconversió d'un camp de cultiu convencional a ecològic, han de passar tres anys abans que la terra no estigui del tot desinfectada, i els pagesos han de fer un cultiu ecològic sense poder treure'n cap profit", ha sentenciat.