Cent-cinquanta un joves d'entre 16 i 24 anys de les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès i Osona, que han abandonat els estudis i no tenen feina, estan inscrits al projecte Start, formació i feina, que gestionen Ampans i la Fundació Intermèdia dins el programa de Garantia Juvenil, impulsat i dotat per la Comissió Europea i aplicat al Principat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Tot i que el projecte està vigent des del passat mes de gener, aquest matí se n'ha fet la presentació oficial a la seu d'Ampans, amb la presència de la directora del SOC, Mercè Garau.

Start té com a objectiu retornar al sistema educatiu o bé inserir en el mercat laboral fins a 270 joves, en el cas de les comarques centrals, en un projecte que estarà en vigor fins la tardor de l'any que ve. Amb aquesta finalitat, el programa té un pressupost de màxims de tres milions d'euros i compta amb la col·laboració, fins ara, de setanta-cinc empreses del territori, que obren les seves portes als joves perquè hi facin tastets d'oficis i perquè coneguin de prop el món de l'empresa.

«Aquest és un programa diferent, ambiciós», el qualifica Toni Espinal, director general d'Ampans, que recorda que l'entitat fa quinze anys que treballa en la inserció laboral d'altres col·lectius amb dificultats diferents de les persones amb discapacitats.

El programa que gestionen Ampans i Intermedia s'ocupa de l'orientació de joves sense un rumb acadèmic o professional definit, als quals se'ls procura, expliquen els promotors de Start, «autoestima i autoconfiança per definir el seu projecte vital, professional i formatiu». L'objectiu és «empoderar» els participants al programa, perquè puguin orientar la seva trajectòria. Posteriorment, se'ls ofereixen itineraris especialitzats i se'ls fa un acompanyament personalitzat per obtenir la formació reglada. Durant tot el procés, hi ha tutors que fan un seguiment de l'evolució dels joves.

Per desenvolupar els objectius del programa de manera descentralitzada, Ampans ha signat diversos convenis amb institucions comarcals de manera que Start té presència física a Manresa, Vic, Solsona, Vilanova del Camí i Gironella. A Manresa, els mateixos participants al programa han adequat un local d'Ampans a l'Avinguda dels Dolors, el Centre de Noves Oportunitats per a Joves.