Cent cinquanta un joves d'entre 16 i 24 anys de les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès i Osona, que han abandonat els estudis i no tenen feina, estan inscrits al projecte Start, formació i feina, que gestionen Ampans i la Fundació Intermedia dins el programa de Garantia Juvenil, impulsat i dotat per la Comissió Europea i aplicat al Principat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Tot i que el projecte està vigent des del mes de gener passat, ahir al matí se'n va fer la presentació oficial a les instal·lacions d'Ampans, amb la presència de la directora del SOC, Mercè Garau.

Start té com a objectiu retornar al sistema educatiu o bé inserir en el mercat laboral fins a 270 joves, en el cas de les comarques centrals, en un projecte que estarà en vigor fins a la tardor de l'any que ve. Amb aquesta finalitat, el programa té un pressupost màxim de tres milions d'euros i compta amb la col·laboració, fins ara, de setanta-cinc empreses del territori, que obren les seves portes als joves perquè hi facin tastets d'oficis i perquè coneguin de prop el món de l'empresa.

"Aquest és un programa diferent, ambiciós", el va qualificar ahir Toni Espinal, director general d'Ampans, que recordava que l'entitat fa quinze anys que treballa en la inserció laboral d'altres col·lectius amb dificultats diferents de les persones amb discapacitats.

El programa que gestionen Ampans i Intermedia, i que apliquen una desena de tècnics, s'ocupa de l'orientació de joves sense un rumb acadèmic o professional definit, als quals es procura, expliquen els promotors de Start, "autoestima i autoconfiança per definir el seu projecte vital, professional i formatiu". L'objectiu és "apoderar" els participants al programa, perquè puguin orientar la seva trajectòria. Posteriorment, se'ls ofereixen itineraris especialitzats i se'ls fa un acompanyament personalitzat per obtenir la formació reglada. Durant tot el procés, hi ha tutors que fan un seguiment de l'evolució dels joven.

Per desenvolupar els objectius del programa de manera descentralitzada, Ampans ha signat diversos convenis amb institucions comarcals de manera que Start té presència física a Manresa, Vic, Solsona, Vilanova del Camí i Gironella. A Manresa, els mateixos participants al programa han adequat un local d'Ampans a l'avinguda dels Dolors, el Centre de Noves Oportunitats per a Joves, amb l'ajuda de l'artista bagenc Quim Moya.

Durant la presentació pública d'ahir, a la qual van assistir joves participants al programa i monitors, a més de l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, i la regidora d'Ocupació de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz, dos joves bagencs inscrits a Start, Judit Valderrama i Abdu Serrano, van fer de presentadors i van donar el torn a les intervencions de Toni Espinal; Mercè Garau; Helga Iglesias, directora del programa; i Xavier Codina, alcalde de Santpedor, que van glossar el programa i van motivar els nois i noies a "somiar" i a "tenir actitud", com va dir Espinal.

Iglesias va destacar que el projecte "promou la responsabilitat dels joves" i treballa competències "més enllà de les laborals: saber comunicar, expressar-se, també en català, i en noves tecnologies". Start, va insistir Iglesias, es basa en el treball en grups reduïts i accions "vivencials", que aborda diverses esferes, com són les emocions, la salut i l'oci. Garau va destacar el fet que Start ve a ser "la sabata per poder caminar" per a aquelles persones que "no tenen encaix", mentre que Codina va felicitar els promotors del projecte per la iniciativa.

Durant l'acte, Judit Valderrama va explicar la seva experiència d'estudiant repetidora de tercer d'ESO que rebutjava els estudis i que aquí busca "no agradar a ningú, sinó agradar-me a mi". "Ara em conec més", va dir Valderrama, "i faig coses que no sabia que era capaç de fer. En acabar el programa em veig treballant", va afirmar amb seguretat. També va explicar la seva motivació per apuntar-se al programa l'anoienca Paula Rodríguez, en una breu conversa pública amb el seu company Salah Edin Bouchani, i va confirmar que l'experiència li està aportant "seguretat i treball en equip".