Victoria Alonsopérez, una jove uruguaiana de 28 anys, té un pla entre mans: rastrejar en temps real el parador del nombre més gran possible de vaques a Llatinoamèrica amb uns sensors que ha desenvolupat i que busquen evitar problemes comuns a la regió com el robatori de bestiar.

Guanyadora del premi del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) a l'empresa emergent més innovadora de Llatinoamèrica l'any 2014 i del Premi al Millor Jove Inventor per l'Organització Mundial de Propietat Intel·lectual en el 2013, Alonsopérez és la cofundadora d'IEETECH.

L'empresa, que va començar ara fa tres anys i s'ha establert al Brasil, ha desenvolupat el Chipsafer, uns collarets i arracades amb sensors que porten els bovins i permeten rastrejar el bestiar de forma autònoma, remota i en temps real.

Aquest maquinari està connectat a una plataforma web i genera informació i alertes que el ramader pot comprovar a través del seu ordinador o el seu telèfon mòbil.

La jove enginyera uruguaiana espera que els sensors, que de moment estan en període de prova i s'han instal·lat en uns deu animals, debutin al mercat a final d'aquest any perquè qualsevol productor que ho desitgi pugui tenir el servei.

"Estem amb productors que tenen molts caps de bestiar, però són poquets i la nostra visió de futur és ser a tot el continent", va explicar en una entrevista amb EFE Alonsopérez, que va participar la setmana passada en una reunió sobre innovació i emprenedoria organitzada pel BID a la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA).

La jove emprenedora, seleccionada també per la revista Technology Review en espanyol de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) com un dels 10 millors innovadors de menys de 35 anys de la regió, aspira a ajudar els ramaders a millorar la producció sense generar un impacte en l'ambient. "Chipsafer permet saber si el bestiar s'està criant en llocs que no estiguin amenaçats", va explicar Alonsopérez, que va recordar que al Brasil molts productors s'estan instal·lant a la regió de l'Amazones per criar el seu bestiar i contribueixen a la desforestació.

Alonsopérez va explicar que els dispositius de localització permeten també als grangers saber si un animal té febre, cosa que persegueix no només reduir la mortalitat animal, sinó contribuir a la detecció primerenca de possibles brots epidèmics. L'Uruguai, un país amb 3 milions de persones i 12 milions de vaques, va travessar una gran crisi el 2001 arran d'un focus infecciós de febre aftosa que va provocar pèrdues de més de 500 milions de dòlars al país.

Chipsafer també detecta altres anomalies, com el moviment excessiu de l'animal o si aquest ha sortit dels límits de la finca o perdut el collaret amb els sensors, cosa que fa que el sistema enviï un avís al propietari de l'animal, i que aspira a reduir el robatori de caps de bestiar.

Gran problema

"Els avantatges d'aquests sensors és que permeten saber en tot moment quants animals té el productor. El robatori de bestiar és un problema gegant a Llatinoamèrica", va subratllar l'enginyera uruguaiana. A diferència d'altres dispositius, els sensors de Chipsafer es recarreguen amb l'energia solar, fet que, segons va explicar Alonsopérez, resulta important en països com l'Uruguai o el Brasil, on el bestiar sol estar dispers en grans superfícies.

La jove uruguaiana, que des de petita volia ser enginyera espacial, utilitza satèl·lits per rastrejar els bovins. La seva empresa, que ha començat converses amb diversos governs de la regió per veure si concedeixen subvencions als agricultors, espera oferir els dispositius gratis als grangers i cobrar una petita quantitat anual per l'ús dels sensors.

Alonsopérez creu que el veritable negoci de la seva companyia estarà en les estadístiques i la informació que recopilin mitjançant els dispositius instal·lats en els animals.

"El nostre model de negoci és en les dades. Podem facilitar estadístiques sobre producció a l'any, quantes malalties hi va haver, com prevenir malalties. Tenim un gran valor i és la informació que estem generant", va concloure.