L'ocupació en la indústria catalana creix el 4,3%, la taxa més alta de la darrera dècada

Un informe del Govern constata que la inversió va augmentar el 12% el 2015, la millor dada registrada des del 2002

03.07.2016 | 00:00

L'ocupació industrial va augmentar el 4,3% a Catalunya durant el 2015, segons les dades de l'Informe Anual Sobre la Indústria a Catalunya, elaborat pel departament d'Economia i Coneixement i presentat pel conseller Jordi Baiget al Parlament.
En resposta a una pregunta de Junts pel Sí, Baiget va afirmar aquesta setmana que la indústria "és un sector molt important de l'economia catalana", que funciona com un "vector d'internacionalització, d'innovació i de creació d'ocupació de qualitat". Quant a l'activitat industrial, ha tingut un creixement del valor afegit brut (VAB) del 2,7% interanual el 2015, el més elevat dels darrers 5 anys i un punt per sobre de la zona euro (1,8%). L'estudi mostra que l'índex de creixement de l'ocupació industrial a Catalunya (+4,3%) representa la taxa més alta de la darrera dècada i se situa molt per sobre de la zona euro (0,4%). Així, l'atur industrial es va reduir l'any passat en el 15,3%, la millor dada des del 1999 i un decreixement superior a la mitjana de l'estat espanyol (-13,3%).
Pel que fa a l'activitat industrial, presenta un creixement del valor afegit brut (VAB) del 2,7% interanual el 2015, el més elevat dels darrers cinc anys i un punt per sobre de la zona euro (1,8%). L'índex de producció industrial (IPI) ha crescut el 2,6% durant el darrer exercici i ha anat acompanyat del nivell de confiança empresarial (mesurat per l'indicador de clima industrial) més alt dels darrers vuit anys. La inversió industrial ha augmentat també el 12,2% durant el 2015 a Catalunya. Segons l'informe, es tracta de l'increment més elevat des de l'any 2000 i ha afectat tant les grans empreses (+18,6%) com les pimes (+7,1%). El creixement de l'economia catalana en aquest aspecte contrasta amb el retrocés de la inversió industrial al conjunt de l'Estat (-1,5%) i amb l'augment més lleuger a la zona euro (+5%).

Inversió estrangera
La inversió estrangera a Catalunya ha crescut el 51,4% amb relació al 2014, mentre que les exportacions ho han fet a un ritme del 6,1% interanual. Les vendes a l'exterior han sumat 63.860 milions d'euros, i el segment amb més creixement (+10,5%) ha estat el grup de contingut tecnològic alt, que suposa el 28,5% del total d'exportacions d'aquest tipus del conjunt de l'estat espanyol.
L'informe del departament d'Empresa i Coneixement destaca el comportament dels sectors de l'automoció i dels plàstics. La producció del sector de sistemes i components d'automoció ha crescut el 7,4%, l'ocupació del sector ha augmentat en el 4,3% interanual i les exportacions, en el 4,8% en valor durant el darrer any. Pel que fa als plàstics, la producció s'ha incrementat en el 5% en el segment de matèries primeres plàstiques i en el 9,7% en transformats, i les exportacions han crescut en el 4%.

Ocupació en multinacionals
En aquests context, i tot i la crisi, les multinacionals que operen a Catalunya no han destruït llocs de feina. Tot el contrari, han experimentat un increment del 5,2% en el nombre de persones ocupades l'any 2013. Així es recull a l'informe Les Multinacionals estrangeres a Espanya, presentat per l'entitat Multinacionals per Marca Espanya a Barcelona, una associació que aplega 40 empreses. El mateix estudi xifra en 340.000 els llocs de feina generats per les filials estrangeres a Catalunya. Després de Madrid, Catalunya és la comunitat que més inversió estrangera ha rebut, per valor de 4.783 milions d'euros.
El nombre de persones ocupades a les multinacionals va augmentar el 5,2% a Catalunya durant l'any 2013 en comparació amb el 2008, l'inici de la crisi financera global. L'augment d'ocupació a tot Espanya ha estat durant aquest període del 5,7%. L'estudi situa en 93.499 milions la facturació aconseguida per les multinacionals. L'entramat de filials d'empreses estrangeres arriba a la xifra de 10.722 en el conjunt espanyol. Representen el 0,53% del total i suposen el 34,31% de les que tenen més de 250 treballadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema